Vården och framtiden…

Idag har jag varit på en dag där vi jobbat mer regionens budget.

Vi har ett tufft ekonomiska läge för både kommuner och regioner där underskottet siktas att bli 14 miljarder. Det ser illa ut för region Västerbotten åxå då det prognostiseras ett underskott på över en miljard det här året.

Idag är 25% av alla som jobbar som jobbar inom välfärden, dvs i skola, vård i kommuner och regioner. Om några år så skulle det. Behöva vara 47% om välfärden ska leverera samma som den gör idag. Det funkar ju inte så det behöver ställas om.

Det som opereras idag kanske inte kommer att opereras i framtiden, du själv kommer att få ta större ansvar för din egna hälsa och vården kommer att ges i högre utsträckning i hemmet. AI kommer att göra mycket av det som görs av olika yrkesgrupper framåt, som patologer och liknande.

SKR räknar med att konjunkturen vänder 2025 och då även en lägre inflation. Så det blir bättre 2025.

Det föds för få i Sverige. I alla kommuner minskar barnafödandet. I länet växer Skellefteå, det är den kommun som växer mest i hela landet. Så där växer det men det minskar i övrigt. De som ökar mest är gruppen som är äldre än 80 år. De som minskar mest är gruppen 20-66 år. Den gruppen som är de som drar in skattepengar och som jobbar. Så det är stora omslag i befolkningen som påverkar på flera sätt.

De flesta som kom till Sverige ifjol är från Indien, Tyskland och Polen dvs de kommer för att jobba. I Skellefteå har de människor som flyttat in från hela världen.

Idag är ca 5% av all personal, i regionerna, hyrpersonal. Regionen har minskat sin personal med 295 personer.

Det som är den stora vinsten i vården är att dödligheten i både cancer och hjärt och kärlsjukdomar minskar rejält. Det är inte längre en dödsdom att få cancer, det är en botbar sjukdom idag. Ett annat plus är att du som patient idag kan göra mycket själv som tidigare gjordes på sjukhus som inom diabetessjukvården.

Hur ser du på vården i framtiden? Vad tror du händer?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.