Vi sviker inte landsbygden! – Så får vi Sverige att hålla samman.

• En sjuksköterska i Dorotea betalar 6 kr mer i skatt per hundralapp än en sjuksköterska i en Stockholmskommun.
• Det går inte att låna till att bygga ett hus på landsbygden, banken lånar inte ut då ditt hus är halverat i värde när det är färdigbyggt.
• Vägar med potthål går inte att räkna.
• Det finns många lediga jobb men få som kan ta jobben på landsbygd
• Skolor, äldreomsorg, bibliotek stängs ner
etc, etc, etc..

Det behövs ett parti som lyfter fram vikten av en fungerande landsbygd när nu Tidö-regeringen sviker landsbygden totalt. Mycket om hur vi löser de utmaningar och möjligheter vi har på landsbygds finns i landsbygdsprogrammet, som Centerpartiet tog på sin senaste stämma, som är omfångsrikt och som vi använder för att driva politiken framåt.

Den viktigaste tillgången i arbetet för en levande landsbygd är de människor som bor där. Därför vill vi att besluten ska fattas så nära dem som berörs som det är möjligt. Så stärker vi den lokala demokratin och fattar klokare beslut för landsbygden. Samtidigt är det viktigt att staten inte drar sig undan. Det måste vara möjligt för människor att bo på landsbygden och det måste skolor, sjukvård och äldreomsorg.

Oavsett om du bor på landsbygden eller i en stad har du rätt till vård, äldreomsorg och skola av hög kvalitet. Du ska exempelvis inte behöva vänta orimligt länge på en ambulans om du drabbas av hjärtstopp eller stroke. Eller att polisen inte finns förrän nästa dag om du drabbas av brott. Högre utbildning ska inte bara finnas vid några få lärosäten den måste finnas decentraliserad. Samtidigt som vi förbättrar den fysiska tillgängligheten i hela landet behöver vi ta tillvara de möjligheter som den digitala vården och den digitala undervisningen erbjuder. Det behöver även bli mer attraktivt för lärare, läkare och sjuksköterskor att jobba på landsbygden. Den attraktiviteten skapar vi på flera sätt. Fler kollegor, bättre möjligheter till fortbildning och en rättvisare fördelning av resurser mellan kommuner och regioner är några exempel.

Fler attraktiva boendemiljöer, exempelvis i strandnära lägen, kan också få landsbygden att utvecklas. Att bygga ut bredbandet i hela landet och förbättra kommunikationerna i form av vägar, järnvägar och flyg, är också viktigt för att människor ska vilja bo och verka på landsbygden. Det finns många viktiga delar och förslag i landsbygdsprogrammet men särskilt nöjd är vi på de föreslagna satsningarna på infrastruktur. Att utveckla tågtrafik både på stambananor och regionala banor är en del som lyfts fram i programmet.
Klimatomställningen är en gigantisk utmaning där landsbygden har allt att vinna. Med rätt politik kan vi använda klimatomställningen som en hävstång för tillväxt, innovationer och nya jobb i alla delar av landet.

Blir du nyfiken så läs mer på centerpartiet.se och bli medlem!

En kommentar

  1. Basic Rules

    ”Klimatomställningen är en gigantisk utmaning där landsbygden har allt att vinna. Med rätt politik kan vi använda klimatomställningen som en hävstång för tillväxt, innovationer och nya jobb i alla delar av landet ”. Vad innebär detta med ”ställa om” . ..Ska sk fossila bränslen ersättas av sol- och vind eller vad ?
    En massa tomt prat eller – hur ska det gå till, innan man uttalar sig så här, har du säkert en plan – det räcker med landsbygden för att göra det enkelt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.