Maten vid Lycksele lasarett

För region Västerbotten är Agenda 2030 arbetet viktigt, hållbarhet, klimatsmarta lösningar och långsiktighet är såna ord vi känner igen. Även i regionens livsmedelsstrategi lyfts maten som en viktig faktor för både hållbarhet, minskade transporter och tillväxt.

Vi behöver fler lokala matföretagare i Västerbotten, fler livsmedelsproducenter och fler som vill och vågar driva företag som producerar mat i olika former. Det är viktigt att offentliga aktörer som kommuner och regioner gör sitt för att bidra till att vi får fram mer lokal mat, blir mer självförsörjande och ser till att det finns en beredskap för kriser. Det är även viktigt att det finns kompetent personal som KAN laga mat runt om i kök som levererar mat till patienter och äldre.

När vi nu regionledningen lyft fram ett förslag om att sluta laga mat vid Lycksele lasarett så blir vi som Centerpartister riktigt oroliga.

Lycksele lasarett måste ha en fungerande restaurang för personal men främst för de besökare och patienter. Om jag bor i Sorsele och ska som patient besöka lasarettet i Lycksele som kliver jag på bussen 05.50, en resa på tre timmar för att göra mitt besök. Sen går bussen hem vid fyrasnåret. Det är klart att jag måste få i mig någon mat under den dagen. Då lasarettet ligger en bit från centrum är det inte möjligt att ta en promenad för att få en bit mat.

Vi som regionpolitiker har ett ansvar att det ska vara en likvärdig vård i hela länet och då måste vi även tänka in likvärdiga förutsättningar för att klara av ett besök inom vården. Så maten måste tillagas i Lycksele om vi ska följa både det som är bäst för besökare, personal och patienter. Men även för att nå målen i Agenda 2030.

En kommentar

  1. Karin Magnusson

    Jag håller fullständigt med. Det kan inte va billigare att köra mat från Umeå till Lycksele och sen omlasta för utkörning till alla boenden. Ska maten hållas varm i flera timmar å tappa både smak och konsistens eller blir det kallmat som ska värmas igen? Man blir både ledsen och f-bannad då man hör snacket

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.