Landsbygdsriksdag

MariaSportlov i Vilhelminafjällen

Vi i Vilhelmina Centern har varit aktiva under landsbygdsriksdagen som i år hålls i Lycksele. Jag har varit där och jobbat med Centerpartiets monter samt träffat politiker från andra kommuner. Ulf Grahn en annan centerpartist från Vilhelmina, var en av de som uppvaktade miljöminister Andreas Carlgren med namnunderskrifter för att stoppa en överledning av vattnet från Vojmån och jag ledde en presskonferens där centern presenterade hur vi jobbar med landsbygdsfrågor.

Vi i Centern vill att kommunerna ska få behålla skatterna för att klara av de åtaganden som vi har ansvar över som skola, vård och omsorg. Vi vill att skatter som tas ut från skogen, vattenkraften och malmen ska komma kommunen till del.

Det skatteutjämningssystem vi har i dag ifrågasätts främst i Stockholm. Där vi Norrlänningar ses som tärande trots att vi står för stora inkomster till staten via basnäringarna. Centern har länge pratat om att mer pengar från vattenkraften ska stanna där miljöpåverkan sker. Nu tittar vi på om samma sak går att göra med skogsnäringen och gruvnäring.

Kommunerna i glesbygden behöver mera pengar för att klara av de åtaganden som vi har i äldreomsorg, skola och samhällsservice. Vi står många på randen till att inte klara av det som vi lagenligt har ansvar att förse medborgarna med. Så någonting måste ske…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.