Välfärdstatens nya ansikte

Jag har precis läst en bok jag fick i julklapp av mina systerdöttrar. ’Välfärdsstatens nya ansikte’ av Paula Blomqvist och Bo Rotstein.

Den handlar om hur vi organiserat den svenska välfärden och hur marknaden nu tar över större och större delar av det som tidigare varit offentligt drivet. Debatten har handlat om ekonomisk effektivitet, men borde nog ha handlat mer om demokrati, makt och rättigheter om man läser den här boken.

Författarna ställer frågor om valfrihet och rättvisa kan kombineras i en marknadsstyrd välfärd? Svaret blir JA! Vilka av demokratins principer ska gälla när marknadsmodeller används för offentliga uppgifter? De ger svar att det går. Vilka effekter får olika marknadsmodeller inom skolan och sjukvården? De ser alternativ som en lösning på en offentlighet i kris.

Kommunerna har ju i mångt och mycket varit ett statligt redskap i (den socialdemokratiska) välfärdspolitiken. Nu ser vi en annan typ av välfärdslösningar komma in allt mer och vilka effekter den får för demokrati och rättvisa. Det är inte bara en borgerlig politik utan en anpassning till ett kunskaps och ett globalt samhälle som kräver en omdaning.

Författarna menar att det som nu träder in är en demokratisk process som inte hotar välfärden utan istället utvecklar den mot mer diversifiering som för med sig en anpassning utifrån olika gruppers behov och efterfrågan. Valfrihetsreformen ses som en lösning på välfärdstatens kris. LÄS DEN!!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.