Heja Norrland!


Det har hänt en del i Norrland sen 1600 talet då vi var ca 16 000 invånare fram till idag. Idag föds det dock för få och för många dör. De senaste 10 åren har över 300 000 flyttat till de fem norra länen. Det har flyttat ut 325 000. Det är inte så mycket som skiljer. Det betyder att om vi satsar och jobbar med inflyttning så bör vi klara av att få en inflyttning som överstiger utflyttningen. Det skiljer inte så mycket mellan norra Sverige och övriga om man tittar på andelen i försörjande ålder. Tittar man på 16-64 åringar så är de 63,2 % av befolkningen i Västerbotten där 64,3 % gäller för hela landet. Det skiljer alltså inte så mycket.

Det är en positiv inflyttning från andra länder till Norrland. Men de flesta som flyttar hit är svenskfödda. Från 2001 och framåt har det ökat 19,4 % inflyttning från andra länder till Sverige men det har ökat med hela 22 % i norrland.

Ekonomin har sin vagga i Norrland. Bruttoregionalprodukten har Norrbotten det tredje största bidraget till landet och Västerbotten kommer på sjätte plats. Vi bidrar alltså till väldigt stor del till landet i stort. Om vi räknar per person så har vi ökat BNP med över 29 % där landet i övrigt ligger på 25 %. Norrlandslänen ligger högre i förvärvsfrekvens jämfört med övriga landet. Det betyder att det är dags att slå hål på myten att norrlänningar lever på bidrag. Få norrlänningar som lever på bidrag som andra som jobbar finansierar.

Det är dock många sysselsatta inom offentlig sektor i norrland. Vi har många inom produktion av varor, lite färre inom tjänstesektorn men flest i offentlig sektor. Där Sveriges siffror ligger på 33 % och Norrland på 44 %.

Den andra myten vi ska slå hål på är att norrlänningen är arbetslös. Det är inte fler arbetslösa i norrland idag än i Sverige i övrigt. Det är däremot fler sjukskrivna i norr jämfört med Sverige i övrigt. Ohälsotalet i landet är på 36,6 dagar men det är 43,5 dagar i norr. Utvecklingen under de senaste fem åren visat att ohälsotalet har sjunkit i hela landet men de har sjunkit mest i norr. Det handlar om att fler är i jobb idag.

Skogen, vattenkraften och gruvnäringen har spelat stor roll för norrland. Det har varit ett storskaligt näringsliv. Näringslivestrukturen idag består av ett fåtal väldigt stora och så många, många små företag. Det är lite av mellanstora företag. I Norrland ökar antalet små företag, i Jämtland är det många företag per 1000 invånare. Det är 12 % av jämtarna som är företagare. I norrland är det 9,4 % och i landet 11,7%.
Då det gäller nyföretagande så ökar det i norr. Där antal nya företag i riket ökar med 0,48 % men i norr ökar det med mera med 0,51 %.

Då det gäller ranking om företagsklimat så har 11 kommuner i Norrland över riksgenomsnittet, vilket förklaras av en njugg inställning och attityd till företagande. Det är även ett problem då det är få kvinnor som startar och driver företag. Här har vi något att bita i.

I norrland har vi en mycket bra energibalans, energiförsörjningen i norr sker genom förnyelsebar energi med ca 80 % jämfört med 40 % i Sverige som helhet. Inom EU är det på 30 %.

Det finns alltså en hel del att slå oss för bröstet för och en hel del myter att slå hål på?

En kommentar

  1. Andreas Westin

    Vilhelmina har enorm potential, natur och en omhändertagande atmosfär som defenitivt inte finns överallt! Detta nyttjad på rätt sätt = Vilhelmina blir en vinnarkommun!

    Vilhelmina har helt klart framtiden för sig om fokus läggs rätt! Go for it!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.