25% har missat att det är val i morgon!

I morgon den 7 juni äger en av världens största demokratiska händelser rum. Nästan 500 miljoner européer skall välja ett nytt parlament med över 700 företrädare från 27 länder från hela kontinenten. Det är fantastiskt och unikt. Men enligt opinionsundersökningar så känner 25% av Sveriges befolkning inte till att det är val. Det är skrämmande och ett hot mot demokratin.

Måhända är det vi politiker som missat i opinionsbildningen? Eller är det media som alldeles för sent insett att det är val och påbörjat bevakningen för sent? Kanske är det en kombination? Om valdeltagandet blir lika lågt som i förra parlamentsvalet så måste vi rannsaka både det politiska etablissemanget och media hur vi nästa gång kan göra för att få fler att besöka valurnorna. För att leva i en demokrati är ingen självklarhet. Bara någon timmes flygresa från Västerbotten finns en diktatur, Vitryssland, där de människor som engagerar sig politiskt kastas i fängelse medan vi här i Sverige både får rösta och säga vår mening. Det är inte rättvist! När det gäller Europa så röstade inte ens 40% vid förra valet. Att inte vilja påverka riskerar att sätta oss i ett demokratiskt utanförskap. Antingen kan man sitta på läktaren och sura eller så kan man få saker att hända. Den som sitter på läktaren och surar har heller ingen rätt att i efterhand komma och klaga på att fel beslut fattas. Därför bör du rösta och sedan faktist se vad din kandidat ådstakommit under den kommande mandatperioden!

Gör din röst hörd i morgon den 7 juni. Rösta för ett EU där kraften läggs på fler ödesfrågor och mindre kraft på ordningsfrågor. Rösta för Europas förenta krafter. Rösta på Centerpartiet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.