Flytta eller inte??

I den lokala politiken är det ofta  svåra beslut som ska tas. I små kommuner blir frågorna än mer inpå livet då vi som bor här oftast har kopplingar till varandra som grannar, arbetskamrater, via våra barn, föräldrar, grannar etc . Det gör att nästan alla beslut man ska hantera på ett eller annat sätt berör människor man känner. Idag har jag tex.  träffat personer som fått veta att i de lägenheter de bor i idag så kan det komma att skapas en förskola. Detta då de lokaler som förskolan har idag dömts ut av Arbetsmiljöverket.  Än hur jag förklarar kommunens ambitioner, ekonomiska situation och barnens behov så är det svårt. Jag förstår ju så väl de som bott länge i sitt hem som nu känner hotet att eventuellt måsta flytta på sig till ett annat boende.  Vi resonerade om olika alternativa lösningar och vad vi kan göra för att underlätta en eventuell flytt. Nästa vecka är det en träff med de föräldrar som har barnen i aktuell förskola, de vill inte lämna de lokaler de har idag. De vill vara kvar i den förskola de tycker så mycket om, ett gammalt fint hus med fin utemiljö. Där är det samma sak, jag känner både många i personalen, föräldrarna och deras barn. Att väga plus och minus är väl både demokratins dilemma och utmaning. Jag hoppas vi kan komma fram till en hållbar långsiktig lösning där alla kan känna sig nöjda, både de som berörs och jag som ska slå klubban i bordet.  En klok man sa till mig att demokrati är att få en person att välja den väg  man inte ville gå och sen tycka att det var en bra väg och ett bra val….

7 kommentarer

 1. Tommy Streling

  Maria Kristoffersson,

  En politikers uppgift kan vara, att vara den som löser problem och tillser olika behov och önskningar. I det här fallet är det tvärtom. Vad är det som får dig att tro alla parter kommer tycka att detta var rätt väg att gå? Ingen vill lämna Regnbågen, man vill inte upp till Trissen, och de som bor på Trissen vill inte lämna sina lägenheter.

  Vem är det du försöker lura, att detta är en lösning som är bra, som INGEN vill ha? Genom att ha lyssnat på en ”klok” människa? Varje situation är unik och varje beslut och lösning tillika. Att tro att det oönskande, kommer bli det önskade, är i det här fallet dagdrömmerier från din sida.

  Vad krävs för att arbetsmiljöverkets krav ska tillfredställas? Vilka insatser krävs? När man har tidshorisonten och kostnader kan man ta ett beslut. Då kan man på allvar diskutera frågan. Evakuering av regnbågen har varit känd, för att just behovet av anpassning/renovering har påtalats. Men inte i något protokoll har jag sett att Regnbågen ska flytta för gott till Trissen. Var finns det beslutet att tillgå? De undrar nog fler än mig.

  Sitter man med VIBOs misslyckade överbelånade Trissenprojekt på Strandvägen, som skall fyllas till varje pris, så nås slutligen en gräns. För nu ska det första huset på Fjällgatan rivas för att man ska fylla Trissen, dit få eller ingen vill flytta. Det finns en gräns, man inte kan tvångsförlytta människor hur som helst.

  Hur många stannar i Vilhelmina om river hyreshusen på Fjällgatan och Åsgatan? Det är känt att de finns de som lämnar kommunen för gott. Att man nu river Åsgatan 4 speler väl heller ingen roll för stadsbilden och det centrala Vilhelmina. Att man planerar att riva de vita längorna, just invid förskolan Regnbågen, är dock ett riktigt dumdristigt drag. Fina enrumslägenheter i markplan med egen trädgård och en underbar miljö med utsikt över Volgsjön, 1:or som är en sådan bristvara, i markplan som är perfekt för äldre och rörelsehindrade. Eller som ungdomslägenheter, där man träffar grannar på ett helt annat sätt än i en miljonprogramlåda.

  Är denna vita länga i så dåligt skick att de ryker ändå? Så uttalade du det om Åsgatan och det var en ren lögn. De rådgivare som slänger ur sig sådana villfarelser, har inget i kommunen att göra. De skadar den. För det handlar om personer som vill lägga verkligheten till rätta. Att rädda Trissen, för att hålla VIBO under armarna, kan däremot vara det som leder till en utflyttningsvåg. Eller minns du inte vad en förlorad kommunmedborgare var värd, jo du svarade med vad en medborgare kostade i reda pengar, i en replik kring Åsgatans rivning. En kvarboende medborgare är värd mer än så. Den ger kommunen överlevnadsförutsättningar. Medborgarnas livsmiljö och livskvalite är värda mer än så. Mitt råd är att sluta behandla människor som flyttlådor och visa respekt mot medborgarnas önskningar. Lös problem istället för att skapa dem.

  Ett råd i all välmening. Innan det är för sent. Innan folk beslutar sig för att lämna denna människofientliga politik du börjat närma dig.

  / Tommy Streling

 2. Mikael Fjällstedt

  Människor flyttar eftersom man i denna kommun drar ner minskar utbud och inte har nog med entreprenörer som erbjuder kvalificerade arbetsplatser. Kommunen får i sin tur inte in nog med skattemedel för att kunna betala sin verksamhet vilket leder till uppsägningar och utanförskap. Som i västa fall leder till socialutslagning med ökade kostnader för kommunen som blir tvungen att fortsätta med neddragningar som skapar nya problem.

  Vilhelmina står inför 2000-talets största utmaning skulle jag vilja påstå. Om inte vi klarar av att länsa båten från det instömmande vattnet och täta läckan så kommer denna kommun att sluta i en tragedi. Vi måste tillsammans vända denna utveckling.

  Vi måste hitta medel för att kunna finansiera vår ekonomi, jag vill inte åka till Stockholm med tiggarbössan som ett socialfall. Vi i denna kommun måste visa att vi har mer stolthet än så. Vill vi kan stordåd inträffa. Men vi måste göra det tillsammans och med kraft utveckla vårt samhälle.

  Med vänlig hälsning.

  Mikael Fjällstedt

 3. Monica nilsson

  Jag är ledsen Maria att behöva upplysa dig och andra intressenter att Arbetsmiljöverket aldrig har stängt förskolan Regnbågen. Men fastighetssköteln bland husbestånden är under all kritik och snart kommer alla kommunala verksamheter att få flytta in i höghusområdet om inte DU kan få någon ansvarig intresserad att ta sitt ansvar och underhålla kommunens lokaler.

 4. Tommy Streling

  Monica Nilsson,

  jag har samma uppgifter från Arbetsmiljöverket i Umeå, som jag kontaktade i veckan. Inga aktuella ärenden, inspektioner eller förelägganden på Regnbågen.

  Men tar man inte tag i det utbredda bristande underhållet, metodiskt och succesivt, då hamnar man till slut i den här sitsen. Samma sak med Kefas/Slottet. Det gäller två fina byggnader med väldigt stort kulturhistoriskt värde. Men åtgärder måste till NU.

  Kommunalrådet fick genom min öppna fråga chansen att förklara sig. Frågan återstår: VEM har tillrättalags saken på så sätt?

  Visan med Åsgatan-ryker uppepar sig.

 5. Paula Israelsson

  Vi hade föräldramöte i går kväll ang. Regnbågen.
  Och vi föräldrar motsätter oss denna flytt. Å det starkaste.
  Nu lämnade vi synpunkter och förslag på andra lösningar som jag hoppas att politikerna tar till sig och verkligen arbetar mot. Men tyvärr så känner vi som föräldrar oss överkörda.
  Hade inte vår underbara personal på förskolan hojtat till så hade politikerna tagit beslutet nästa vecka utan att vi föräldrar blivit tillfrågade..
  Vi vill inte på Trissen och de som bor där vill inte därifrån.
  Lyssna på oss och kör inte över oss.

 6. maria kristoffersson

  jag checkade upp vad som sagts på mötet och har fått en sammanfattning. Jag hoppas att den arbetsgrupp som tillsattes får till bra diskussioner och kanske kommer fram till bra förslag. Vi hörs, ring gärna…

 7. 43:a

  Snälla Maria!!
  Vad hjälper det att ringa, om ingen vill lyssna??
  Om man själv tror att den enda lösningen är den man själv förfäktar är det nog ganska meningslöst!
  Mitt råd är att kalla in berörda parter till ett samråd så är jag övertygad om att lösningen finns ”runt knuten”
  Naturligtvis under förutsättningen att ”man inte styrs av en hemlig agenda” och att man vill hitta en godtagbar lösning för alla parter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.