Bevarande vs tillväxt

Har idag först haft en träff med Vilhelminas båda samebyar och diskuterat tillväxt och bevarande av natur, tradition och kultur. Vi är ense om att det krävs en balans mellan bevarande och tillväxt för att det ska finnas förutsättningar att bo och verka i vår del av världen.

Sedan har kommunen ett samråd med vindkraftsexploatörer och Länsstyrelsen tillsammans med en grannkommun. Där är det samma diskussion, kommunerna som vill skapa förutsättningar för att människor ska kunna bo verka och ha ett arbete. Länsstyrelsen lyfter bevarandet och riksintresserna för alla de områden som är skyddsvärda.

Till slut måste jag ställa frågan om hur vi kan balansera mellan tillväxt och bevarande. Det är lätt att bevarandemålen ställer så hårda krav att tillväxt och utveckling blir omöjlig. Centerpartiets tio punkter för norrland måste få gehör för att vi ska möjligöra för inlandsbon att bo verka och utveckla regionen.

Så vi ska se till att staten ska sätta upp ett riksintresse även för den "rödlistade inlandsbon"!

En kommentar

  1. ivar

    Ja det låter bra att vi i inlandet är rödlistade, men det är mycket bråttom att sätta in stödåtgärder innan det är alldeles försent. Om 10 år så är det många byar som ligger ett par mil eller mer från centralorten helt utan åretrunt befolkning och hemmanen är uppköpta av folk utefrån med pengar för att ha det som fritidsrekrationsställe. Ungdommar som härstammar från byarna och vill stanna kvar, har inte ekonomi att tävla med utsocknes om de ställen som är till salu. Hade vi varit fiskar så skulle det ha satts in kraftfulla bevarandestöd med stöd från båda blocken. Men nu är vi bara tärande.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.