Framtiden är här och det mesta är ogjort

Det är två riktningar som vi inom Alliansen prioriterat det sista året. det är besöksnäringen och det är energi. Inom energi så ligger Biomassa projektet där vi ska få fram mer råvara ur skogen och se till att små entreprenörer inom skogen kan få ut sin råvara till energianläggningar.

Inom detta ligger både Inlandsbanan som transportnod mot de anläggningar som byggs i Mälardalen men även som ett sätt att sökerställa den lokala energitillverkningen och förhoppningsvi kunna omvandla biomassa till el.

I den ligger även det arbets som nu görs för vindkraften där två stora projekt nu är igång. det ena i Gråtanliden coh det andra på Hem,berget som kan bli sveriges största vindkraftspark och ge ca 200 jobb i uppstartsfasen och 20 årsaarbetstillfällen. Här är kommuen med och jobbar för att få Länsstyrelsen att se bevarandemålet  i våg med tillväxtmålet. Så att inlandsbon inte ska bli en rödlistad art bland varglag, klådris och andra bevarandevärda arter.

Det andra spåret är besöksnäring/turism där livsmedel är en viktig del. Aktivitetsföretag och livsmedel är basen i en upplevelse där boende och infrastruktur måste finnas och ha hög klass. Om de tomter som nu exploateras i fjälldalarna blir sålda så inbringar de över 24 miljoner årligen i fastighetsagift till kommunen. det är summor som då skulle gå till allmänkommunala verksamheter. Inom detta spår finns stora satsningar på infrastruktur i både flyg och vägar. Men även stora investeringar i anläggningar i fjälldalarna.

Kommunen ska här stimulera företagandet och stötta de satsningar som görs både för småskalig livsmedelstillverkning genom att göra lokala upphandlingar. Kommunen ska även marknadsföra regionen och bygga infrastruktur och bevaka så att politiken på olika nivåer jobbar för vår sak. Att påverka kommande strukturfondspolitik är en viktig del för att få pengar att bygga infrastruktur för i framtiden i vår region.

Detta som svar på en kommentar jag fått i en annan blogg. jag jobbar som tusan, men allt kan jag inte berätta om i mina bloggar. det mesta som görs för att skapa stora tillväxtprojekt sker i det tysta fram tills entreprenörerna och företagen själva marknadsför eller släpper sina nyheter. Tex:  www.hemberget.se

 

 

 

5 kommentarer

 1. ivar

  Hur stor är den årliga fastighetsavgiften för varje fritidshus till kommunen? eller saknas det ett decimalkomma i dina uträkningar.

 2. Leif Danielsson

  Precis som du gör skall det gå till inom kommunen.
  Vi skall veta vad som är på gång och inte plötsligt överraskas av redan färdiga förslag/projekt.
  Du informerar bra via din blogg och det är lovvärt, men jag undrar hur pass mycket som når ut till gemene man.
  Jag har ett förslag som kommuen borde titta på. Ni vet rimligen vilka energikostnader ni har totalt. Gör åtminstone en kalkyl över hur många vindkraftverk som skulle behövas för att göra kommunen självförsörjande, hur stor skulle investeringen bli och vilken återbetalningstid skulle det bli på en sådan investering.
  Prio 1 för mig.

 3. Maria Kristoffersson

  Svar till ivar (2010-05-28 20:26)
  Jag ska kolla upp siffrorna i veckan och återkommer, det florerar flera beräkningar men alla jag hört är över 20 miljoner. Ska kolla upp detta ordentligt så att det blir exakt!

 4. Utflyttad

  Besöksnäringen??????

  Åk Kultsjödalen upp mot Stekkenjokk, patetisk

  Det gäller verkligen att ha med sig sin husbil, bord och stolar själv

  Inte en vettig rastplats så långt ögat kan nå

  Ett trött Saxnäsgården som serverar Falukorv och Stuvade makaroner för 80kr

  Dom med husbil sitter på parkeringen utanför och äter i bilen….

  Hela området där gruvan låg, borde vara en ordentlig rastplats, med eldplats, bord, bänkar

  Jämför vägen mot Tärnaby, gott om fina natursköna rastplatser för den som ska kommer på besök

  Urdåligt är betyget

 5. ivar

  Hej igen.
  Jag undrar om du har haft tid att kolla upp siffrorna? Jag vet inte hur mycket den årliga kommunala fastighetsavgiften är, men jag kör med ett räkneexempel. Om vi säger att avgiften är 5000 kr så ska det byggas 4800 till fritidshus för att det ska bli 24 milj.kr. Säj att det är fyra pers i varje hus och dom där 4 gånger per år och handlar för 1000 kr varje gång så ökar befolkningen med 19200 pers och närinslivet i kommunen får 19,2 milj mer i intäkter. Men jag tror att det är något fel med beräkningen, det låter alldeles för bra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.