Sociala samspel så viktiga….

 

Om man tittar på olika forskningsrapporter om vad som skapar tillväxt så finns några faktorer med oavsett vilken part det är som forskat: Relationer, omvärldsbevakning, ledarskap, mätbara mål, följa upp verksamheten, kommunikationer, infrastruktur, attityder till företagande, och mäta och jämföra sig med andra, medborgarnas medverkan finns alltid med.
 
Det som man kan koka ihop teorierna tillär att varaktig samverkan skapas av:
·         Ledarskap, politiken måste tala om vart den vill och vara eniga och ha en tydlig vision med tydliga spelregler för samverkan.
·         Budget som är relevant och resurser måste finnas för att samverka. Man kan visa på lönsamhetskalkyler för att visa på behov av resurser som välfärdsbokslut, sociala bokslut etc.
·         Organisation, man måste ha en organisation som fungerar där alla resurser är samlade, att de som jobbar med utvecklingsfrågor organiseras och sitter på samma plats är en framgångsfaktor. Rutiner för samverkan måste finnas och i lönesamtal ska samverkan premieras.
·         Metoder och verktyg för samverkan för att lyfta blicken och förstå vikten av samverkan. Scenarioteknik, backcasting en annan, språkvård (dvs definiera vad vi lägger in för betydelse i olika ord) och positiv kultur på arbetsplatsen.
·         Individuella incitament, att vajer person förstår varför vi ska samverka, varför ska JAG samverka?
·         Uppföljning och utvärdering där man hela tiden ifrågasätter och tittar på sig själv för att få in ett lärande. Tar in externa utvärderare och forskare.
 
Lite mer att fundra på…..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.