Politik som ett hus!

Politiken är som ett hus med många fönster åt olika håll och smalare och smalare trappor ju högre upp i huset du kommer. Men ju högre upp i huset ju större fönster är det med allt vidare och vidare utsikt.

På den nedersta våningen är det breda dörrar för att så många som möjligt ska kunna komma in och vara med. Ljudnivån är hög av alla människor som pratar och diskuterar det de ser från fönstren på den första våningen. Det är lokala politiska frågor som berör de som bor utanför fönstret, på den plats man ser. Många pratar för den egna nyttans skull, det egna behovet och de egna erfarenheterna. Men många ser även uppåt och utåt, jämför och vågar se på sig själv med ”utifrånögon”.
 
När man går upp för trappen så får man allt vidare utsikt genom fönstren. Ju högre upp i huset ju längre ser man, ju bredare blir horisonten och ju mer hänsyn måste tas till andras behov, åsikter och förutsättningar. Trapporna smalnar av då det kräver en del vidsynthet av dig för att kunna ta dig uppför. Både smidighet, att se andras intressen lika mycket värda som dina egna, förmåga till analys, eftertänksamhet och klokskap krävs.
 
I veckan som gick har jag förflyttat mig från den första våningen och uppåt i huse över flera nivåer. Pratat med kamrater och bekanta som jobbar på olika våningar i huset. Kloka, rutinerade, vidsynta människor med ett brett perspektiv. Det är väldigt skönt att ha ynnesten att få flytta sig upp och ner i det här huset och titta ut genom många olika fönster. Jag tror att alla människor skulle må bra av att få se nya horisonter, på olika nivåer ovan marken och med helt nya perspektiv på verkligheten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.