Värme, tjockmjölk och Ängesbäcken!

När det blir så här varma dagar så återkommer tankar på mina sommar i Golisen när jag växte upp. Tror att ju äldre jag blir ju mer tänker jag och filosoferar över min uppväxt och hur utvecklingen präglat oss som människor.

Uppvaknandet när man hörde mamma släppa ut korna från sommarlagår´n på bete i skogen, koskällorna klingade och man kände igen varje ko på ljudet. Gåva hette skällkon som hade ledarskällan med det tyngsta mest ljudande ljudet. Sen frukost med tjockmjölk kyld i kallkällan uppe i berget och eftermiddagens tur till Ängesbäcken för att bada i det grunda strömmande vattnet där man på sin höjd fick till tre simtag.

När jag berättar det här så tror mina barn att det är min mammas barndom jag beskriver och inte min. Många av oss som växte upp i små byar på landsbygdens Sverige under 70 talet växte upp en generation bakåt, i jordbrukarsamhället som inte hade etablerat sig i de små jordbruks och skogsbruksbyarna. Mammorna som skötte jordbruken och papporna som jobbade i vattenkraftsutbyggnaden och i skogen.

Vi har liksom hoppat över en generation. Jag och mina syskon och många fler med oss hamnade från jordbrukarsamhället direkt in i informationssamhället . Det är få förunnade att ha en historia som gått genom flera eror fast under samma tidsperiod.

Mina kusiner som växte upp i industriorter i södra Sverige dit föräldrarna flyttade har inte samma historia och inte heller den historia och värdegrund som jordbrukarsamhället gav oss. Kärleken till naturen, jorden och det gemensamma allvarsamma ansvaret för det man har omkring sig, ansvaret för de äldre och de små barnen i byn, en ansvarsfull, trygg men stundom även krävande byaanda. En byaanda som jag är så glad att ajg fortfarande får ta del av i min hemby. De traditioner vi upprätthåller som ger oss en identitet, en tillhörighet och en trygghet av att vara en del i ett sammanhang.

Såna här dagar när jag befinner mig i en tät stad i värmen så längtar jag efter min by, min lägda, mina tjockmjölkstallrikar och efter att höra koskällorna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.