Stekkenjokk och Länsstyrelserna?

Gruvan i Stekkenjokk stängdes ner i slutet av 80 talet och återstälningsarbeten skedde under 90 talet. Idag ser det ut som en sjö.

Jag är ingen företrädare för gruvetableringar men jag kan ställa mig frågande till hur Länsstyrelsen främst i Jämtland tänker. De säger nej till en öppning av Stekkenjokk som en gammal gruva där man inte bröt några direkt livsfarliga mineral. (gruvbrytning är ju altid miljöfarligt på olik sätt) samtidigt som de säger ja till uranprospektering.

Jag tycker att det rimmar illa. Att bryta uran är den farligaste varianten av minerlabrytning, ska det vara okay? samtidigt som brytning i Stekkenjokk ska förbjudas?!

 

3 kommentarer

 1. Alunskiffer

  Uranbrytning är inte så farligt som det låter, jag är en förespråkare för det, Uranet utvinns ur alunskiffer som är mycket lite strålande mineral, man kan även utvinna olja i små mängder. Uranet har under miljontals år ca350miloner år, urlakats av havsvattnet i smågrunda syrefattiga havsvikar, ja just det ,alunskiffern som finns i västerbottens inland härstammar från havet som var ungefär där Canada ligger idag. Det mest kanske störande med en brytning kan kanske vara lite ökad trafikering av lite tyngre arbetsfordon och ökad arbetstillfällen..

 2. Leif Danielsson

  Alunskiffer.
  Aha, nu förstår jag. När jag i min ungdom aebetade med uranmalm bruten i Norrbotten och analyserade den på LKAB:s laboratorium, plötsligt blev avbruten och stoppad från att arbeta med denna råvara, var det inte för att det var farligt, utan av andra orsaker…eller hur?

 3. Diana Fernlund

  Uranet är inte så farligt när det ligger i marken, som när det hamnar levande varelser, Alfastrålare (mäts inte) förstör dina gener, ger missbildade avkommor och är giftigt för njuraran. Det farliga med uranbrytning är det krossade avfallet, Radium t ex, 1 gram ger 37 gigaBq.= 1 curie.
  Av uran kommer plutonium i reaktorerna, hypergiftigt. ALI 17 mikrogram. Kärnkraft är dyrt, farligt och onödigt!
  Koppar, zink, guld, silver och bly- giftiga processer. Tänk på Blybarnen! Det är väl dags att ta hand om allt vi redan tagit upp, ju mer vi gräver upp ju sämre miljö! Jorden kanske blir obeboelig!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.