Turismen ökar i vårt län….

Turismen i länet växer så det knakar, Västerbotten ligger etta på Sverigelistan i år. Till och med oktober har turismen i länet ökat med 8,4 % totalt. De utländska gästerna har ökat med drygt 10,5 % och de svenska med nära 7,8 %. Den totala ökningen av turismen i Sverige ligger på 0,9 %. Det kan du läsa om på Region Västerbottens hemsida. jag blir glad i hjärtat och känner att ett av de bästa jag varit med att skapa är Destinationsaretet Södra lappland och satsningen på flyget. Det måste prioriteras vidare och lyftas fram, drivas på och engagera flera.

Fortsätter det så här så kan det bara gå bra! Ända sedan 2009 har länets turism gått bättre än den nationella Den Svenska turismen omsätter uppgick förra året till 87 miljarder. Det väsentligt mycket mer än Sveriges export av järn och stål som är på 57 miljarder, på bilar tjänar vi 38 miljarder, och på trä 32 miljarder så turismen är störst fast det kan vara svårt att tro när mkan föäljer debatten och tillväxtdiskussioner på nätet.

En kommentar

 1. Leif Danielsosn

  Maria, visst är det glädjande att turismen ökar, men tror du verkligen att detta är lösningen för V-minas framtid?
  Som du kanske vet, skulle jag föredra att fokus låg på en väg mellan Saxnäs- Borgafjäll. Anledningen är att jag inte tror att vi kan få både flygplats och denna väg.
  Som jag ser det är den ensidiga sarsningen på turism en satsning på ett särintresse, ett intresse som gynnar ett fåtal fåmansföretag, men som i det stora sammanhanget inte har så stor betydelse för oss andra 99% av befolkningen.
  Jag inser naturligtvis att handeln har nytta av turism, men åter igen,v ad hjälper det oss andra?
  Jag anser att gruvdrift i Stikken är så oändligt mycket viktigare. Det skulle ju även ge respit åt turistnäringen, om den nu kan växa till vad ni hoppas på.
  OM vi ser till Klimpfjäll och Saxnäs är det livsviktigt att en brytning kommer till stånd. Hur skall dessa byar annars kunna överleva? Vi har en stor fin skola i Saxnäs med 50-55 elever i dagsläget. Prognosen är att redan om 4 år kan elevantalet vara nere i 30-35 elever.
  Det är dessa dystra fakta vi måste inse att vi står inför och då gäller att jobba för handfasta projekt.
  Hur ser du, Maria, på dessa problem utan att vi tar några som helst politiska hänsyn, utan bara ser till den krassa verkligheten?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.