Sociala Innovationer, vad är det?

Jag har funderat på vad EU vill då det gäller innovation? Sverige har som land gett stora inspel till EU, främst då det gäller att bredda innovationsbegreppet.  Vi har från vårt land fått EU att inse att innovationer finns i alla branscher och i alla företag som utvecklas. Sverige  och Finland är de länder som ligger i topp i Europa när det gäller innovationer.

EU jobbar idag mot ett hållbart samhääe och har satt mål mot 2020 där 3 % av BNP ligger på på forskning och utvecklingskontot. Det viktigaste är att öka antalet sysselsatta och få en högre utbildningsnivå i Europa.

Det kommer att satsas pengar på allt från Fou till kommersialisering för att få bukt med de stora samhällsutmaningarna, hälsa, demografi, transporter, livsmedel säkerhet, klimat, råvaruförsörjning.

Vi i vårt län har stora förutsättningar att ligga i topp inom flera av dessa områden då resurserna finns bara vi vågar släppa loss innovationslusten och längtan att bli bättre. Även inom idag offentliga verksamheter.

80 % av kommande strukturfonder ska gå till innovationer inom energieffektivisering, forskning och utveckling samt satsningar på små och medelstora företag (SME). 20 % av kommande strukturfonder ska gå till energieffektivisering.

2 kommentarer

 1. Urban Bengtson, idékonsult

  Sociala innovationer eller sociala uppfinningar, jag har skrivit en bok och ett studiematerial om detta viktiga idéområde för mer av tänknik än teknik. Se mer på min hemsida http://www.ubbi.se

  Centerpartiet har varit föregångare här genom Maud Olofsson som i opposition skrev en riksdagsmotion om ett institut för detta i Umeå och vid Umeå universitet. Genom bl a Åke Sandström kom studiematerialet till.

  Vad som behövs är medel som stödjer sådana här mer mjuka idéer och goda exempel, där också det mjuka leder till det hårda. Min idé om att lära sig simma snabbare i strömmande vatten är en social innovation som kan förverkligas i stor skala genom en simkanal runt en bassäng skapad genom teknik.

  Dagis är en social eller pedagogisk innovation som kan förbättras med både mjuka förbättringar, t ex pedagogik och organisation, och hårda dito i smartare utformningar, också det ett område jag verka i.

  Hoppas detta kan intressera i de områden du arbetar med och även kunna inrymmas i inlandsinnovationsmedel. Ofta är det lättare att starta nytänkande i mindre skala och det kan vara mindre orters chans för just sociala uppfinningar/innovationer/entreprenörskap.

 2. Maria Kristoffersson

  Jo jag känner till dina ideer och innovationer, det var förskolemiljöer du berättade för mig om en gång för länge sen. Det är rätt att Maud jobbat håprt i de här frågorna och äntligen har hennes jobb fått cred. Det är det jobbet som gjort att Sverige nu påverkat den europeiska agendan som vi gjort.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.