Civilt försvar!

Igårkväll Var jag med på en byaträff i en Västerbottenskommun där vi även inbjudit Civilförsvarsförbundet. De jobbar med frågor som rör människors trygghet och säkerhet. Inte bara i kristider utan de har utbildningar i hjärtlig och lungräddning, Hitta vilse för barn och hjärtstartare bland annat. Det som slog mig, när hon berättade om vikten av att människor på landsbygd kan tekniker för att rädda liv, var att det är viktigare än någonsin.

Att Landstinget drar in på den trygghet Ambulansen och akutplatser utgör är ju ett tecken på de. Det kanske är så att vi som valt att bo på landsbygden måste bli bättre på att hjälpa oss själva och andra. Som vi redan gör men nu inom helt andra områden som det offentliga hanterat tidigare.

Frågan är bara om det inte vore i andra frågor än att rädda liv vi skulle börja med.

Ambulanserna måste finnas. Men vi måste också bli bättre på hjärt och lungräddning när det händer, att någon behöver just min hjälp. Hur kul skulle det vara att stå där och inte veta när en människa segnar ner bredvid dig?

Perspektivet på indragningen av ambulansen och akutplatser blev än mer obegripligt efter igår. .

En kommentar

  1. Inger H

    Jätteviktigt att jag vet och har förstått hur jag ska göra om någon medmänniska segnar ihop…det handlar om minuter.
    Det är så svårt att förstå att inte andra förstår hur viktigt det är med ambulanser och även akutvårdplatser…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.