Symtom på oklok politik!

Det som vi ser hända i de små kommunerna Malå, Åsele och Dorotea är bara den yttersta spetsen på en symtom där politiken har gått snett. Nedlagda akutplatser och bortprioriterade ambulanser visar på behovet av att ställa om fördelningspolitiken.

Det kommunala utjämningssystemet som det ser ut idag fungerar inte när ett landsting kan besluta om att dra in tryggheten för människor bara för att de är få, inte bor i den täta staden och har långt till sjukhus. Om inte det kommunala utjämningssystemet förändras så kommer det att vara möjligt för Landsting och kommuner att göra den här typen av prioriteringar. Där det täta går före det glesa och symtomen kommer att sprida sig om det inte sker en omvändning i Landstingshuset i Umeå.

Centralisering och centrumtänkandet kommer att ge symtom som neddragningar på fler ställen och i fler verksamheter i inlandet om inget görs. De som demonstrerade idag vid Landstinget i Umeå visar att det msåte ske en förändring, och alla vi som bor på landsbygd msåte visa vad vi tycker. Blir det ingen ändring så står vi alla i tur att bli bortprioriterade!

6 kommentarer

 1. Åsa

  Det är inte bara Dorotea, Åsele och Malå som är drabbade. Sorsele förlorar också sina akutplatser och det är alldeles för tyst därifrån tyvärr

 2. Kristina Norman

  Jo …nog är det symtom på oklok politik. Det har du alldeles rätt i. Minskade skatteintäkter tack vare alliansens skattepolitik och ständigt minskande statsbidrag till kommuner och landsting, samtidigt som man lägger över ett allt större ansvar på densamma.Detta genererar omänskliga sparbeting. Skulle tro att den tusenlappen som folk fått mera i plånboken inte känns lika ”gött” längre när konsekvenserna börjar synas…

 3. Leif Danielsson

  Men Maria, nu talar du med kluven tunga. Du förespråkar ju ett enda norrländskt landsting, en storregion. Tror du på fullt allvar att det skulle göra saken bättre för småkommunernna…tillåt mig tvivla!
  Men för övr.håller jag med dig i de argument du framför. Själv tycker jag det är för jävligt, ursäkta svordomen, att i en prioriteringsfråga går tex. Norrlandsoperan före ambulanser.
  För övr. noterar jag att de lokala politikerna är totalt likgiltiga att diskutera lokala frågor. Det är tydligen intressant bara vart fjärde år…hur kan det komma sig??

 4. Maria Kristoffersson

  Landstringen har fått extra medel för att ställa om utifrån hur befolkningsförändringarna ser ut. Men S i Landstinget har valt att förvalta och bevara istälet för att förnya och utveckla. S sitter själva i den fälla de riggat. Det beror inte på regeringens politik, det beror på oförmågan att anpassa sig efter hur det ser ut i länet. Det vore lika dumt som att säga att det är regeringens fela tt Vilhelmina går back med över 3 miljoner enligt senaste prognosen.

 5. Kristina Norman

  Lena Sandlins ledare förklarar mycket bra hur det ligger till i stora drag… Läs den
  http://www.folkbladet.nu/285323/2012/02/17/rikta-kritiken-at-ratt-hall

  Dom extra medel som regeringen nådigt delat ut räcker inte för att täcka de hål som densammas indragna statsbidrag och uteblivna skatter pga av skattesänkarpolitiken orsakat… Du gör det lite för enkelt för dig Maria.

  Och regeringen har minskat statsbidragen till Vilhelmina kommun också med mellan 3-5 miljoner/år dom närmaste tre åren. Så jo… man kan säga att det är regeringens fel att Vilhelmina går back… Du får tycka att det är dumt om du vill.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.