Noak i Virisen

Noak i Virisen var en vis man som kunde bota sjuka, trolla fram mat till de som höll på att svälta ihjäl, förutse skeenden och hade ett brunt och ett blått öga. Han bodde med sin familj vid sjön Virisen och var min mormors morfar. Det finns en bok som berättar om hans liv och bedrifter som min mamma har i sin ägo.

I veckan när jag körde bil efter en av våra länsvägar så kom en svan och flög lågt ovanför biltaket i säkert över en kilometer.  Kändes lite kymigt då jag trodde den tänkte landa på vägen. När jag berättade detta för min mamma Anna-Gretha så sa hon – "oj då, då ska det bli spännande att se vad som händer" .

Det kommer att ske något alltså enligt henne. Detta konstaterade hon eftersom det i släkten finns en historia om den dag Noak fick sin visdom. Han hade den dagen fått följe av en svan och vips var han vis och synsk. Jag är synnerligen skeptisk till allt som har med kristaller, pyramider, andar och sånt att göra. Jag är en skeptiker så det ska bli synnerligen spännande och se om jag nu kommer att förändras till en mer "seende" människa. Än har då inget hänt!

23 kommentarer

 1. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

  Eftersom min mormor och morfar var kusiner, så var Noak Axel Abrahamsson i Virisen mormors morfar, men även morfars morfar!
  Jag har fått veta att han lärde sig sina läkekonster efter att han själv varit ordentligt sjuk, så sjuk att familjen trodde att han skulle dö.
  Tyvärr vet jag alldelens för lite om honom.Det verkar som att det inte var helt okej i familjen med hans kunskaper? En morbror till min mor ansågs av Noak som möjlig arvprins till hans kunskaper, men tyvärr ville inte mormorsmor att hennes son skulle få lära sig Noaks läkekonster?!
  Tråkigt tycker jag, kanske hade det kunnat bespara oss en del okundskap och fruktlös forskning??
  Jag hade i alla fall velat ta del av Noaks alla gåvor!
  Jätte kul att du skriver om honom!

 2. Pia Sehlin

  Hejsan, kul att se ditt inlägg ang Noak. Han var min mormors morfars far och när min lillebror Peter föddes så hade han ett blått och ett brunt öga. Kul med spännande och släktningar som inte gör som ”alla andra” säger, utan handlar efter eget sunt förnuft.Mvh Pia Sehlin-Håknäs

 3. Lina Israelsson

  Noak var min farfars morfar.
  Vet ej om han kunde trolla fram mat till dem som svalt, men han stal en ren en gång för att rädda livet på en svältande familj, den gav ju även kläder. Dessvärre åkte han fast för det.

  Det sägs att Noak kommer tillbaka. Att det kommer ske i 6:e, eller 7:e led.
  Han kommer till den han tror kommer att kunna klara av kraften och visdomen.
  Spännande!

  Väntar i dagarna hem ett brev på 21 sidor, om hela min släkt på pappas sida. Där även Noak finns med. Det kommer bli intressant. Kanske att jag har mer information då.

  /Lina, stolt same!

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   Så kul. Då är vi släkt. Hör gärna av dig om vad du hittar för intressant.

   • Lina Israelsson

    Hej! Det stod tyvärr inte så mycket mer än jag vet. Men det finns ju en bok som är skriven om Noak. Den går att låna på biblioteket om man vill.
    Den heter ”Fjärrskådare & Fjällfolk”.

   • Lina Israelsson

    Hej!
    I papperna jag fick så stod det inte så mycket mer än det jag redan vet. Men det finns en bok som är skriven om Noak, som man kan låna på biblioteket om man vill. Den heter ”Fjärrskådare & Fjällfolk”

  • Haidie

   Hej Lina
   Det var min farmors farfar Gideon Abrahamsson, en bror till Noak som Noak räddade från svält genom att skjuta och slakta den renen.

 4. Linda Nord Hedberg

  Hejsan! Om ni vet om någon som har denna bok om Noak är jag mkt intresserad då han är en släkting till även mig.
  Mvh Linda

 5. Agnetha Sandström

  Hej ville bara säga att även jag är släkt med Noak genom min mamma.Skulle vara kul att få kontakt med släkten =)

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   Så kul. Det var nån träff för många år sen med ättlingar efter Noak. Tyvärr var jag bortrest då. Det kanske är dax igen?

   • Agnetha Sandström

    skulle var super kul meden träff.=) jag min man å 5 av mina 7 barn samt mitt barnbarn är bo i övik =)

 6. WL

  Jag har läst om Noak i Virsien i boken ”Siare i norr” skriven av Karl Andersson (född 1914).

  Om det finns fler böcker om Noak så vore det av intresse.

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   det verkar vara svårt att få fatt i dessa böcker, vi har ett ex i min familj. vi ahr sökt utan resultat om fler ex.

 7. christina Lindgren

  Noak var min morfars farfars bror. Hade han nte skjutit renen, så hade jag kanske inte funnits idag. Läste boken Noa i Virisen för många år sen. Sen har det funnits fler siare i släkten, men det tystades ner.

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   Den förmågan finns även i min familj, att veta saker som en rimligen inte borde veta…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.