Decentralistiskt, öppet och hållbart som julklapp…

I veckan som gick lade vi som jobbat fram Centerpartiets förslag till nytt partiprogram, fram vårt förslag som sen ska processas i partiet. Vi säger att Centerpartiet är ett decentralistiskt parti där miljö- och klimatfrågorna fortsätter att vara ledande och det liberala arvet stärks.  En skön julklapp till alla som är intresserade av hur vårt land ska byggas för att hålla in i framtiden.

Vi kan inte blunda för att Centerpartiets stöd bland väljarna har dalat i över 40 års tid. Vi har varit otydliga och det folk känner till oss för är fortfarande motståndet mot 70 talets kärnkraftspolitik.  Hur många andra partier förknippas med och får i dag försvara ställningstaganden som är 35 år gamla?
Vi tror att det är främst den här otydligheten som gör att väljarna inte ser varför de ska rösta just på Centerpartiet. Det är inte väljarna det är fel på utan det är upp till oss. Därför måste vi börja prata värderingar och idéer som blir så tydliga att folk begriper vad vi står för. För när värderingarna är tydliga blir också sakpolitiken logisk och begriplig för väljarna, oavsett om de håller med eller inte. Det är otydligheten som är det största hotet mot ett parti, inte förmågan att vara tydlig och väcka känslor.
Vi i idéprogramsgruppen har nu under ett års tid diskuterat just idéer och värderingar i Centerpartiet. Till det så har 10 000 personerbåde inom och utom partiet har deltagit i processenVi ahr dessutom haft en öppen Wiki där över 900 förslag kommit in på vår hemsida. Vi har publicerat 20 specialskrivna artiklar från olika människor bland annat några Vilhelminamänniskor. Vi har också besökt andra länder,  gjort studiebesök och arrangerat seminarier.
När gruppen nu idag lägger fram förslag till nytt partiprogram för Centerpartiet tar så blir det tydligt att vi fortfarande lägger grunden på det som en gång startade partiet och de värderingar som genomsyrade partiets första program 1912. Tanken om varje persons okränkbara rätt att få bestämma själv över sitt liv och en instinktiv misstänksamhet mot centralmaktens begär att inskränka denna rätt. Vi kombinerar det med det miljöengagemang som funnits i partiet sedan vi lade Sveriges första miljömotion i riksdagen 1962 och med de frihetliga idéer för framtidens välfärd och arbetsmarknad som präglar den ideologiska debatten i Centerpartiet i dag.
Miljö- och klimatfrågorna har en tydlig ledande positionen på partiets agenda för framtiden. Vi beskriver för första gången vår syn på miljöpolitiken utifrån frihetsbegreppet. Utan god miljö inget liv och utan liv ingen frihet. Rent vatten, luft utan föroreningar och en giftfri miljö är rättigheter som alla människor har, och de som bedriver verksamheter som riskerar detta har en skyldighet att inte inkräkta på denna rätt. Detsamma gäller för klimatförändringarna eftersom deras konsekvenser påverkar oss alla. Vi tror att det är oerhört viktigt att lyfta fram att tillväxt inte bara kan ske ohämmat, utan den måste gå hand i hand med miljö- och klimatarbetet.
Vi slår fast att Centerpartiet är ett liberalt decentralistiskt parti. Därför vill vi genomföra en verklig flytt av makt i form av rätt till viss lagstiftning och beskattning till regioner. Återföring av skattebaser till där råvaror utvinns är en sådant resonemang. Framför allt vill vi återföra mer av makten till människan. Naturligtvis finns frågor av övergripande karaktär som är bäst lämpade att samordnas centralt eller internationellt, men vi anser att dessa är mer undantag än regel och att vi alltid ska ställa oss frågan om det verkligen är rätt att flytta besluten uppåt innan vi gör det. De som berörs av ett beslut ska även vara de som beslutar. Grundförutsättningen är dock att människan har makten över sitt eget liv.
Centerpartiet har sedan länge ett stort socialt engagemang och en tradition av att kämpa för trygghet baserat på gemenskaper där det offentliga samverkar med civilsamhället och andra aktörer. Trygghet är oerhört viktigt för alla människor och att man vet att man kan klara av sin vardag även om olyckor, sjukdom eller annat inträffar. Vi har en djup respekt för att trygghet innebär olika saker för olika människor och det är därför viktigt att det finns så stor frihet som möjligt att skapa sin egen trygghet, vad den än må vara. Men det finns vissa grundläggande behov som vi alla delar. Därför finns det skäl att garantera ett stabilt skyddsnät i form av grundtrygghet för alla människor och tillgång till utbildning och såväl digital som fysisk infrastruktur i hela landet.
Det här programmet ska beslutas och antas av partiet på den Framtidsstämma som är i mars 2013. Fram till dess hoppas jag på att få ta del av en öppen och kreativ idédebatt om Centerpartiets värderingar och vilka effekter de får på den politik som förs lokalt, regionalt och i riksdag och regering.
Om Centerpartiet ska bli ett av de stora partierna så måste vi bygga en stabil grund av värderingar som vi står för och som vi bygger vår sakpolitik på. När vi har det kan vi utveckla dem till politik som är relevant för människor i deras vardag. Då blir det också lättare för oss att stå rakryggade i debatten eftersom vi alltid har våra värderingar att luta oss mot.
Förändring är inte alltid lätt men i Centerpartiets fall är konsekvenserna av att låta bli långt mer allvarliga än rädslan för att vara tydlig med vad man tror på och stå upp för det i alla lägen.
 
 

2 kommentarer

 1. Håkan Andersson

  Hej,

  Idéprogrammet är innehållsrikt. Det är inte alltid riktigt lätt att förstå vad som avses med en del av texterna. Det är inte alltid lätt att se hur man tänker sig balansen mellan frihet och socialt ansvar. När man säger att partiet är liberalt så sätter man upp något med väldigt stor spännvidd. Skillnaden mellan Socialliberalism och Nyliberalism är stundtals nästan väl så stor som skillnaden mellan Socialliberalism och Socialism. Du trycker mycket på det sociala ansvaret, och det gillar jag. Varför inte uttrycka partiets inriktning som Socialliberalt?

 2. Bm

  Hel galet partiprogram som kommer att ta död på partiet. Om man stannat vi decentraliseringen och drivit den tanken i hela sin bredd på alla plan så hade det räckt och om man dessutom visade att man kan stå upp för den politiken och inte bara prata om ett med sen acceptera det motsatta en centralistisk politik, så skulle man vara ett stort parti idag.
  Att nu babbla om ”fri invandring” och ”platt skatt” är rena självmordet.
  Centern är nu ett pinsamt skämt och man blir bedrövad över hur det gått. Idag är de sista partiet jag skulle rösta på.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.