De flesta väljer själv vad de äter!

De flesta av oss vuxna kan själva välja vad vi äter. Vi kan välja lokal mat så långt det går om vi verkligen vill prioritera. Att välja bort skräpmat och välja bra lokala råvaror innebär inte med automatik att det blir dyrare. Det blir hellre billigare.

Men de som inte kan välja själva, barn på dagis och i skolan och de som bor i särskilda boenden kan inte välja själva. Där behöver vi som har makten att bestämma vad de ska äta även ansvaret att se till att de får bra mat som håller måttet.

Här kan kommuner upphandla på ett sätt som gör det möjligt att få mer lokal mat, mer hållbar mat och mat som utgår från säkra råvaror.

Jag tycker att var och en av oss som kan välja faktiskt också ska göra det. Handla hos de företag vi har i kommunen som tex. EG-Vilt, Lapplandsvilt, Vilhelmina Gårdsbutik, Helens Gårdsbutik, Malgomajfisk, Drottninglandet, Sprucemountin och alla andra jag glömt att lista upp.

Det är faktiskt ett fritt val!

En kommentar

 1. Åsiktsmaskinen

  Det låter jättebra!

  Tyvärr tillåter inte budgeten i köken att några större utsvävningar görs. De har inte ens råd att köpa in ekologisk mat så de når målen. Som kommunen har satt upp!

  Så kommunen säger alltså att köken ska ha en viss procentsats ekologiskt, men skjuter inte till pengar så målet ens kan nås!

  Så det är en fin tanke du har, men den stannar vid just en tanke.

  För i verkligeheten har inte köken råd.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.