Europa kommer till oss

Att vi bor i en gles del av landet är oftast en nackdel men nu är det faktiskt en fördel när Europas samlade budget har beslutas. Sverige får en större del av pengarna just på grund av att landet är glest befolkat på så stor yta. Tanken är att pengarna ska gå till att satsa på entreprenörskap, grön tillväxt, innovation och utveckling i främst de glest befolkade delarna av landet. Gleshetskriteriet är ett av sju kriterier som används när pengarna ska fördelas mellan länderna som gör att kriteriet för svensk del svarar för mer än en tredjedel av budgeten för Sverige. Om jag ska vara ärlig så är Centerpartiet ett av få partier i regeringen som argumenterat för att vi ska föra fram gleshetskriteriet när vi förhandlat om budget.

Om ett par veckor är det Europaforum i Luleå där det ska diskuteras hur pengarna ska prioriteras, hur regionernas medfinansiering ska se ut och vilka områden vi själva vill lyfta fram för att satsa extra mycket på. Det är nu et halvår vi har på oss att diskutera fram hur vi på bästa sätt använder pengarna från Europa och det är viktigt att många lägger sig i och säger vad de tycker. Europaforum är ett sånt ställe där man kan få lägga sig i. http://www.europaforum.nu/aktuellt/europaforum-xviii-norra-sverige-i-luleaa-14-15-mars.aspx

2 kommentarer

  1. Berndt Lundqvist

    Hej Maria. Att vi som bor i Lappland skulle ha en nackdel är nog snarare tvärt om! Sanningen är den att hela Europas befolkning prioriterar Lappland som första resmål. Vid makandsundersökning i Tyskland 2011 visade sig att 90% av Tyskarna och 91% av Holländarna som skall åka till Sverige vill till Lappland! Synd att boende i bl a Vilhelmina har varit och är(?) så hemmablinda. Här finns möjligheter till nya företagare och arbetsuppgifter för många. Kvalificerad personal är det inte svårt att få tag på. Detta såg jag under min tid i Vilhelmina. Vi kunde anställa mycket kvalificerade personer. Ex föreståndaren är Kyrkstaden blev senare marknadschef för Skansen i Stockholm o s v. Många kvalificerade vill till Lappland och dess närhet till fjällen. Tyvärr har styrningen och styrande från Umeå förstått detta faktum. T ex läkare, som jag känner, ville komma till Vilhelmina och arbeta där när jag bodde i Vilhelmina. Men det fanns inget behov av läkare i Vilhelmina sa Landstinget. Han erbjöds jobb i Malå! Han gjorde detta under en kortare period och fick ta taxi till Vilhelmina för att hälsa på hos oss. Allmänna kommunicationer fanns (och finns ej?) från Malå till Vilhelmina. J

    Jag träffade även flera företagare som ville starta verksamhet i Vilhelmina. Mercedes t ex. Men även andra tyska företag, t ex i Klimpfjäll, ville västtyska skidlandslaget göra investeringar. Men fel tidpunkt. Först skulle gruvan läggas ner för att kommunen skulle kunna få bidragspengar!! Trots att investerare fanns med eget kapital. Bidragssystement har förstört mycket för Vilhelmina kan jag klart konstatera!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.