Samernas historia påverkar hållbarheten

Är idag med på Sametinget som har sitt plenum i Vilhelmina den här veckan. En fantastisk färgkaskad möter mig i alla de vackra dräkter som ledamöterna har på sig. Just nu debatterar man rätten till jakt och olika intressen då det gäller jaktfrågorna.

Jag är mest intresserad av hur de resonerar kring den mineralstrategi som Sametinget tagit fram. Detta då mineralfrågorna är viktiga frågor ur flera perspektiv här hos oss i norra Sverige. Både ut hållbarhetsperspektiv då vi vill att miljön ska värnas för kommande generationer. Samtidigt så ska vi skapa jobb och tillväxt så att människor kan bo och verka i Norra Sverige.
 
Att historien påverkar dagens skeenden blir högst verkligt när man lyssnar på debatten, att staten ställer samer mot samer är ett sådant citat. I nästan alla inlägg i debatten så går man tillbaka i tiden för att härleda vad dagens beslut vilar på. Jag förstår att det blir så när en exkluderad grupp som varit underordnad det storsvenska samhället ska formera sig. Det är inget nytt så är det enigt forskningen även när det gäller andra underordnade grupper i hela världen. Att det inte finns dokumentation i det samiska samhället gör att det blir än mer viktigt att återberätta för att förstå hur utvecklingen hänger ihop.
 
Det är spännande att få lyssna, försöka förstå och försöka finna vägar framåt för att skapa ett långsiktigt hållbart samiskt samhälle i samklang med det svenska samhället.

2 kommentarer

  1. Bert-Rune Wibrell

    Ja jag vet att jag är ute på djupt vatten.Men det här med Same frågan kan ju diskuteras.Eftersom jag alltid står på dom dom svaga och utsattas sida,så undrar jag.Vem har har bestämt det,att man har rösträtt i sametinget om du kan språket,då är du en äkta same.Vem fan kan prata som dom gjorde 1899.Är det staten(då borde dom ju fan jooldraes.)Eller dra dem ti lösgruse.Eller är det,samerna själva som har bestämt det.Tacksam för svar.En som inte kan historien.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.