Dag fem är den bästa!

Äntligen dag fem, fredag, den bästa av veckans dagar. Som vanligt har det varit en intensiv vecka med många intryck och där jag har kunnat vara med och ge avtryck.
Har i veckan som gått jobbat med bland annat mineralstrategier både följt Sametingets debatt omkring deras strategi och med Sveriges strategi som presenterades igår. http://www.regeringen.se/sb/d/15986/a/209604

Idag ska vi webbträffas ett antal människor över hela landet och diskutera hur vi kan lösa olika frågeställningar som finns på landsbygden. Jag brukar säga att vi som bor i de glesaste regionerna går före. Vi möter utmaningarna först och måste därför hitta lösningar på dessa problem som förr eller senare når mer tätbefolkade regioner.

Problemet är bara det att än om vi ser lösningar så finns överförmyndaren från staten där som hindrar. Lärarlegitimationer tex. Många små kommuner ser att det kommer att innebära att landsbygdsskolor kommer att vara svåra att organisera med ämnesbehöriga lärare i alla ämnen. Här kan kommunerna hitta egna lösningar via utbyten och digitala lösningar, bara de fick.

Statens överförmyndarn måste minska för att glesa regioner ska kunna utveckla lokala lösningar för sina medborgare. Storstadens system passar inte glest befolkade regioner.
Ska det vara så svårt att begripa!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.