Lägger ner skolan – lägger ner attraktionen

Byskolorna i var och varannan kommun är hotade, eller åtminstonde i de kommuner som styrs av socialdemokraterna. Det verkar som om det sker en gemesnam aktion i vårt land där man unisont planerat att tidpunkten att lägga ner skolor är nu, lagom i tid så att människor hunnit glömma bort sveket mot landsbygden till nästa val. Se bara på det som hädner i Vännäs, Åsele, Vilhelmina, Arvidsjaur..etc. dessa kommuner ledda av S lägger förslagen om nedläggning eller nedskärning i byskolor.

Centerpartiets tycker att byskolor har en mycket stor betydelse för landsbygdsutvecklingen och attraktionen av en bygd. Den grundservice som för- och grundskolan ger en bygd göra tt barnfamiljer vill bo i dessa byar. Vi tycker åxåa att digital teknik ska nyttjas mera för att göra det möjligt att hålla hög kvalite i alla ämnen där läraren på plats är väldigt viktig.

Skolan måste utvecklas och byskolorna som kraft i en bygd kan inte värderas i pengar, det måste till andra värderingar för att stärka villkoren att leva och verka på landsbygden. Att centralicera barn till en enda stor skola i tätorten är inte bra för någon, inte för barnen, inte för föräldrarna och inte för lärarna. 

Om vi utgår från barnen blir svaret självklart, låt barnen gå i skolan där de bor och slippa åka buss eller skolbil timme efer timme efter vådliga vägar. Vi måste våga låta det kosta på att förnya skolan och vi måste vilja låta byar leva!

2 kommentarer

 1. Bernt

  Hej Maria.
  Det kan vara väldigt enkelt att strida för att alla byskolor skall finnas kvar, oavsett elevunderlag, om man inte behöver ta ansvar för ekonomin.

  Oavsett att de kommuner du nämner är S-styrda, vilket de flesta kommuner i Norrlands inland är, tyder detta på att alla tar ansvar för respektive kommuns ekonomi.

  Jag tror och blir inte förvånad om även Alliansstyrda kommuner i Norrland måste vidta liknande åtgärder.

  Jag håller med om att byskolor tillika dagligvarubutiker är viktiga faktorer för en bys attraktionskraft. Om byn blir attraktiv kanske butiken även blir kvar.

  Vilka synpunkter har Du på om staten övertar ansvaret för skolan?
  Du säger själv att vi måste låta det kosta.
  Ta med Dig förslaget att staten tar kostnaderna för skolorna i Centerns program för en levande landsbygd.

 2. Maria Kristoffersson

  Hej Betnt.
  Jag tror inte på att staten ska ansvara för alla skolor, jag tycker att det är bättre att det finns ett lokalt ansvar och en lokal styrning och flera alternativa driftsformer. Men det är mina privata åsikter. Det jag inte gillar är att det är så lätt att tro att centralicering är lösningen för allt. Om man tittar på vad skolan har för uppdrag och vad som är bäst för barnen så vinner den lilla skolan och byskolan i de allra flesta fallen. Om avvägningan handlar om att barn ska åka skolbuss 2-3 timmar per dag istället för att nyttja digitala lärlösningar så måste det digitala vinna. Sen måste man kanske åka någon dag per vckca för att få träffa andra barn. Det sociala är ju även det viktigt för barnen. Så sätt barnen i fokus innan besluten tas, då tänker vi alla längre..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.