Giftiga leksaker, nappar och golv

Vi i Centerpartiet i Vilhelmina har lämnat in en motion om giftfri vardag till kommunfullmäktige där vi vill att allt kommunen handlar in ska vara giftfritt. Viktigast är det vi handlar in till dagis och skolor. Det viktigaste är ju att våra barn ska slippa gifter.
I nyheterna idag så pratar de om alla de gifter som vi har i vår vardag. Gift finns i väggar, golv, möbler, kläder, leksaker, i nästan allt vi dagligen rör vid. Forskare har länge varnat för vardagskemikalierna och kemikaliedebatten har varit mycket hård i EU. Nu äntligen börjar det hända något mycket tack var Lena Eks envetna arbete både i EU och nu i Sverige. Jag tror att den kamp hon drivit för att förbjuda gift i nappar och nappflaskor varit det som gjort att folk vaknat och börjat förstå att det måste göras något för att vi alla ska slippa gifter i vår vardag. När nappflaskor är giftiga reagerar folk, vi vill ju inte att barnen ska utsättas för gift.

Naturskyddsföreningen har propagerat för en giftfri miljö och i synnerhet giftfria dagis i flera år. Men i miljöpolitiken har kemikaliefrågorna aldrig riktigt slagit igenom, förrän nu.

När det i nyheterna presenteras hur mycket gifter det finns så tror jag att många föräldrar känner oro, små barn exponeras för mycket mera kemikalier än vi gjorde när vi var små, gifter som kan betyda att barnen får sämre reproduktionsförmåga eller drabbas av cancer senare i livet. Här är ett område där hela världen ligger efter i kontroll. Det är vi som är vuxna idag som får veta att gifter finns som måste ta ansvar föra tt ta bort gifter och driva på en giftfri vardag.

En kemikaliernas svarta lista bör göras där vi listar ämnen som inte ska få finnas i varor som upphandlas till kommunen. Då handlar det inte bara om dagisleksaker och barnmöbler- allt från byggmaterial till renodlat kemiska produkter borde upphandlas med kravet om giftfritt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.