Vad säger Zlatan till sina egna barn?

Vad säger Zlatan till sina egna barn?
Jo du lille pojke, det är mycket viktigare när du lirar boll än när flickor gör det. Så är det min lilla flicka, det spelar ingen roll hur bra du är i fotboll så är det ändå viktigare när killar spelar.

Det Zlatan gör är att han sätter fingret på hur ojämställt vi lever i Sverige idag. Han visar med sitt uttalande att Sverige har långt kvar till den dag då flickor och pojkar har samma förutsättningar att leva de liv de själva väljer. Vi är ännu inte där att tjejer och killar värderas lika i sport, i jobb och i skolan eller i media och i utbud av varor i butikerna.

Oavsett vad du tycker om Zlatans uttalande så tycker jag att det är bra att det skapas debatt om vårt ojämställda samhälle.

5 kommentarer

 1. Tobias sund

  Det handlar inte om ojämnställdighet mellan kvinnor och män. Det handlar om att kvinnlig fotboll är så otroligt mycket mindre i popularitet. En jämförelse så får orientering mycket mindre uppmärksamhet i tv än fotboll. Varför? Den är mindre populär och fler vill se fotboll än orientering på tv.
  Samma sak gällande damfotboll. Väldigt få som ser på matcherna. Låg status.
  Allt behöver inte handla om jämnständighet mellan kvinnor och män ibland handlar det om andra saker.

 2. johnny rotten

  Hej jag tror du har missuppfattat vad egentligen Zlatan sa, han försvarade Anders Svenssons prestation som han tyckte kom i skymundan när media fick prisutdelningen till en genusdebatt istället för att uppmärksamma svenssons prestation…..Zlatan sa att man kan inte jämföra herrfotboll och damfotboll, men i din debattartikel skriver du att det är just det han eventuellt gör med sina barn!?
  Den logiska slutsatsen av hans uttalande borde rimligtvis vara att han säger till sina barn, om de frågar varför pojkar är bättre på fotboll. att man inte kan jämföra när en pojke spelar och när en flicka spelar.

  Sen är det ju fantastiskt roligt att observera hur män reagerar när man hoppar på det allra heligaste av heligaste för många män, fotbollen.
  Många män är nog tysta och håller med så fort en jämnställdhetsdebatt blossar upp men här verkar gränsen vara dragen, måttet rågat osv. Man kan ju önska samma engagemang i andra jämnställdhetsfrågor från män, dock verkar det krävas fotboll återigen för att man skall uppröras och reagera….

  Och jag sällar mig bevisligen till den upprörda skaran i och med detta inlägg 🙂

 3. Jhonny P

  Hej
  Nä, jag tror mer han säger att sluta jämför pojkar och flickor efter som vi inte är i samma ”sport”, alltså Dam och Herr.
  Det finns inget som säger att man ska jämföra sig med andra men vissa vill att vi alltid ska jämföras och summan ska alltid bli lika.
  Pojkar ska inte jämföras mot män, Flickor mot Kvinnor, det blir inte bra.
  Det är då det blir problem. Det blir mer problem för killar för vi har alltid jämfört oss med killar.
  Jag hoppas givetvis att tjejerna får ännu mer av kakan än idag.
  Men tjejer måste ställa upp på tjejer. För killar går ju oftast på matcher för killar, tyvärr.
  Zlatan har en poäng men han har också några minus.

 4. john

  Läs det han säger en gång till, exakt samma säger idag UEFA:s representant idag, som är en kvinna, dvs att man ska inte jämföra för det är helt olika förutsättningar, det är det han säger och så är det. Han pratar ingenting om viktigheten utan att man ska bedömmas utifrån sina egna egenskaper.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.