Snön handlar om jobb och möjligheter för företag att överleva!

Snöröjningen i Vilhelmina är med och skapar jobb i små företag!

Jag tycker också att det är dags för Socialdemokraterna att höja blicken och titta ut över hur det fungerar i andra kommuner och varför syftet med en upphandling är fler än priset och utförandet. Det handlar om att skapa jobb, hållbara jobb som ger fler nyttor än bara snöröjning vintermånaderna.

Snöröjningen har kritiserats då det varit djupa spåriga gator i tätorten de senaste dagarna pga det milda vädret. Jag tycker det är illa när ett kommunalråd lägger ut elaka filmer på Youtube bara för att smutskasta ett företag i det här fallet Peab. Åke Nilsson filmar en bil märkt med Peab och hur den försöker ta sig fram i modden. Det är dock snickare anställda av Peab som sitter i bilen och de har ingenting med gatuunderhållet att göra. Att det finns ett syfte att ta tillbaka gatuunderhållet i egen regi är tydligt, till vilket pris som helst. Att hänga ut enskilda anställda hor Peab är en del av denna strategi och det är mycket illa.

Själv hade jag stora problem att ta mig fram i måndags trots att jag har en stor bil. Jag förstår frustrationen och den uppgivenhet många kände när de satt fast efter gatorna. Om en utförare sköter sitt uppdrag dåligt och inte följer avtal ska avtalen sägas upp. Men i det hör fallet handlar det om extremt väder där vi skulle ha behövt fyra gånger så många traktorer för att kunna hantera. Det är kommunens uppdrag att följa upp att man får det man betalar för och att avtal hålls. Så jag hoppas att en seriös dialog inletts med Peab om vad som brast denna vecka.

Nu är det inte bara vi i Centerpartiet som ser en längre nytta med att upphandla så att lokala företag kan vara med och dela på den offentliga kakan. Samma traktor kan skotta snö både åt kommunen, åt företagen och åt dig som privatperson om det är ett privat företag som äger traktorn. Kommunen får inte sälja tjänster och konkurrera. Så en kommunägd traktor får inte användas till annat än kommunens jobb. En privat traktor kan göra så mycket mer nytta då den kan användas både för kommunen, för privatpersoner och av företag som behöver ha det skottat.

Professor Björn Axelsson som forskat i frågan säger att upphandling och inköp inte bara handlar om att spara pengar utan också är ett sätt att leverera nytta till medborgarna på flera sätt. Han säger att inom offentlig upphandling är man inte van vid att exempelvis räkna efter hur mycket tid man kan spara och hur den tiden kan användas om en viss tjänst köps istället för en annan. Det handlar om att företag lokalt blir mer stabila om man har fler kunder, om kommunen köper tjänster under vintern så kan företagen leverera tjänster till andra resten av året. Det gör att små företag får tillräckligt med jobb för att överleva, kunna anställa och utveckla fler tjänster, skapa fler jobb och så rullar det på.

I Dalarna gör man en kraftfull satsning på att utveckla den offentliga upphandlingen för att göra den offentliga upphandlingen till ett verktyg för regional och lokal utveckling inom lagens råmärken. Det här tittar även region Västerbotten och andra regionala aktörer på. Att upphandla skapar fler jobb i det lokala samhället än att driva i kommunal regi. Det handlar om jobben.

Fördelarna med att små och lokala företag kan leverera till en kommun skapar nytta för lokalsamhället, för regionen, för medborgare och service, för kvalitet på produkter och tjänster, lokalt engagemang, regional hållbar utveckling, kultur, turism, en levande landsbygd och öppna landskap. Upphandling ska användas strategiskt för att skapa jobb. Det handlar inte bara om att det är töväder en dag och att det inte finns tillräckligt många traktorer som kan skyffla snö!

Höj blicken och se att Vilhelmina behöver fler företag som går bra, som anställer och som driver på utvecklingen. Det är ju faktiskt så att 4 av 5 jobb skapas i små företag. Snön skapar jobb!

11 kommentarer

 1. björn

  En kommunal traktor med full sysselsättning sparar pengar åt kommunen,samt blir en prispressare mot de privata det har vi räknat ut i vår kommun alla tjänar på det.Sen att din ideologi inte tycker att offentlig verksamhet är bra är en helt annan sak.Om kommunen tjänar på att ha en egen traktor tex så är det det bästa för kommunmedborgarna,medborgarna tjänar inget på att vara stöd åt privata företag.

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   Här går din tes emot alla beräkningar som är gjorda då det gäller just vinterväg underhåll. En kommunal traktor är en stor kostnad för en kommun, för att inte tala om en väghyvel, investeringskostnaderm, räntekostnader och kostnader för underhåll och personalkostnader överstiger i alla lägen en upphandlad tjänst. Det går inte att jämföra äpplen och päron.

   • björn

    Det jag säger gäller en egen maskin som går åt alla avd inom kommunen under hela året,tro mig det är räknat många ggr.Men den skall ha full sysselsättning dvs minst 1700 tim/år.Obs ej enbart snöröjning.

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

     Den beräkningen måste. Synas. Om den stämde skulle fler kommuner ha egna traktorer. Det är inte lönsamt för en kommun att ha entreprenadmaskiner, det har SKL räknat på liksom forskare och professorer. Däremot är det lönt att köpa allt mer från privata företag, helst på små orter. Det skapar möjligheter för en bredare service och fler jobb i små företag.

 2. €dor

  Snöröjningen är också viktig för att överleva, både i trafiken och även halkolyckor där även sandning av gator och vägar ingår. Visst kan man göra det billigare om struntar i allt sånt där, men då är man ute ”på hal is”.

 3. Per-Ola Moström

  Det är dax att ändra på lagen att kommunen inte få bedriva verksamhet med vinst! Den lagen är inte omöjlig att ändra om den politiska vilja finns!

  Nu kan privata utan vidare ”ta över” hemtjänst, men kommunerna sitter med låsta armar!

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   Nej, den lagen gäller för alla länder i Europa. Skattepengar ska ej användas för att konkurrera ut företag. Det är både osmart och oetiskt.
   Alla äldre ska kunna välja själva vem som ska komma in i deras hem och hjälpa dem med det mest intima. Det är inte rimligt att en äldre person ska ha olika människor varje gång de får hemtjänst. Den äldre själv och deras familj ska få välja den de tycker levererar den bästa hemtjänsten. Det viktiga är inte vem som betalar lönen, det viktiga är att den äldre får det bra.

   • Per-Ola Moström

    Den politiska viljan saknas hos Centerpartiet det är helt klart.

    Varför ska inte en kommunal traktor få användas för att skotta en uppfart till en pensionär om den enskilde betalar? Lagen idag är horribel! Den ser till att folk tvingas flytta från glesbygden.

    Och centern är med i den jakten!

    Kommuner bör få rätten att starta affärsmässig verksamhet när inte privata har möjlighet eller intresse. Det finns många jobb som skulle kunna startas på det sättet.

    .

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

     Din vision om kommuner som sköter allt hör hemma i kommunismen. Är det fit du vill?m

   • björn

    Men att företag skall tjäna på skattebetalarna är väl inget bättre vinsten går ju inte till folket utan ner i en enskild ficka.Din ideologi är förlegad det kommet att synas till hösten.

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

     Den vinst du talar om går till att hålla företagen rullande, investera i nya maskiner och underhåll.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.