Gränsöverskridande strategier, varför då?

Igår tisdag föreläste jag på en konferens som Tillväxtverket arrangerade. Det handlade om transnationella samarbeten och vilket mervärde det ger till ett land, en region och en kommun. Eller vilket mervärde det ger ett företag, en skola eller en förening.

Frågorna var: Varför ska vi gå efter nå efter vatten? Vet vi inte allt själva? Kan verkligen andra bidra med att vi kommer längre?

Att jobba över gränserna handlar om att hantera problem som vi har gemensamt. Klimatutmaningen, demografi och globalisering var de tre jag lyfte fram och resonerade omkring. Att det blir fler som är med och jobbar med att lösa ett gemensamt problem så blir fler involverade och fler kunskaper kommer in.

Glesbygdsmedicin är ett bra exempel där man samverkat med andra regioner i världen som har samma problem med stora avstånd. Rödingodling ett annat projekt som jobbat med andra länder för att hitta bra sätt att både odla, slakta och sälja fisk på en internationell marknad.

När forskare och innovatörer ger sig in i ett problem tillsammans med de som berörs av problemet så kommer det fram nya lösningar. Det räcker inte heller att jobba lokalt och regionalt utan man måste jobba både nationellt och internationellt för att hitta de bästa lösningarna och utveckla nya sätt att lösa problem.

Att lära känna varandra är viktigt för att sedan kunna lära av varandra och jobba tillsammans över gränserna. Tilliten och förtroende är en del av hemligheten med framgång i samarbete där människor lär känna varandra och drar åt samma håll.
En bra dag med fantastiskt intressanta diskussioner.

Det är kul att få gå tillbaka i EU världen för en stund och kunna påverka de som ska driva på transnationella projekt nu kommande strukturfondsperiod.

Blev du nyfiken så hör av dig. Det finns stora möjligheter att söka och få pengar för att utveckla vårt län från olika pengapåsar. Jag representerade Region Västerbotten som är regional kontaktorganisation, Länsstyrelsen i Västerbotten är förvaltande myndigheten för Norra periferi programmet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.