Vinsten från Vattenkraften måste stanna kvar

När vattenkraften byggdes ut i mitten av förra århundradet skapades många jobb lokalt. Min pappa fick jobb, lärde sig köra grävmaskin, tjänade bra och kunde köpa sin första bil. Viktiga jobb för många då. Idag är den svenska vattenkraften i stort sett utbyggd, den är fjärrstyrd och sysselsätter få. Under folkomröstningen om Vojmån gjordes beräkningar på långsiktiga jobb vilket då visade sig inte vara så många.
Lönsamheten av vattenkraften är bra men intäkterna hamnar nästan helt hos kraftbolagen och i statskassa. Det som stannar är inte mycket. Det är regleringsmedel, eller bygdemedel som de kallas, som kommunen fördelar till byar och byggnationer i samhället. Bagarstuga, båtbryggor och fiskebryggor har byggts de senaste åren som exempel på vad pengar går att använda till.

Såhär resonerar vi: se film här:

Staten tar i år in ungefär 5,4 miljarder kronor enbart i fastighetsskatt på vattenkraftsanläggningarna. Av denna summa kommer närapå en fjärdedel från Västerbotten. Vi har tittat på hur det ser ut i Norge med avund. Där är det självklart att en del av de värden som genereras av vattenkraften gå till lokal och regional utveckling. Vattenkraftskommunerna i Norge kan exempelvis använda ungefär 6 miljarder norska kronor för lokal utveckling långt mycket mer än vad vi har i bygdemedel.

Skogslänen levererar omkring 90 procent av landets vattenkraft men det mesta av värdena hamnar på andra håll än där produktionen sker. Det tycker vi är fel och det vill vi i Centerpartiet ändra på.

Vår stämma i Karlstad förra året tog i partiets ekonomiskpolitiska program ställning för att regionalisera fastighetsskatten på vattenkraftsanläggningar (liksom vindkraftsanläggningar), medel som sedan ska fördelas inom respektive region.

Ett bra beslut dom vi driver på. Vi tycker att det krävs kraftfulla förändringar i skattesystemet för att ge alla delar av landet förutsättningar för hållbar tillväxt. Det ska vara lättare att skapa jobb genom att starta och utveckla små företag i hela landet. Så är det inte idag.

I tidningen Dagens Samhälle redovisades i veckan de rikaste och de fattigaste kommunerna i Sverige. Bland de fattigaste finns kommuner som levererar enorma summor från det vatten som rinner genom kommunen Resurser från vattenkraften skulle ge kommunerna möjlighet att erbjuda näringsliv och medborgare bättre service – och därmed ge förutsättningar för inflyttning, jobb och tillväxt.

Centerpartiet går till val på en regionalisering av fastighetsskatten på vattenkraft. Kravet ingår i det valmanifest som partiordföranden Annie Lööf presenterade 8 augusti. Sverige behöver mer av närodlad politik!

Ikväll hålls ett möte i Jämtland där detta presenteras. Det handlar om rättvisa och om att ge hela Sverige möjlighet att leva och utvecklas utifrån de lokala förutsättningarna.

2 kommentarer

  1. Harry Palo

    Maria Kristoffersson har helt rätt i att kommuner som har offrat sina vattendrag till kraftverksutbyggnader rimligen borde få ta del av vinsterna som dessa genererar.
    Vattenkraftskommunerna får endast tillbaka smulor i form av bygdemedel vilket också ifrågasätts med motiveringen att bygdemedlen inte används till de ändamål de är avsedda för.
    Vattenfall vill alltså att vattenkraftskommunerna inte ska ha ett öre för den natur som har offrats.
    Det är ren kolonialpolitik att stora vinster genereras på vattenkraften medan kommunerna där den finns tillhör landets fattigaste.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.