Är jämställdhet en kvinnofråga??

Jag tror att jag är en av världens lyckligaste människor. I lördagskväll när jag kom hem efter en vecka på vift och rätt så sliten så luktade hemmet nyskurat, gräsmattan var perfekt klippt, ljuv musik spelades, ljus var tända och en fantastisk middag var framdukad. Så fantastiskt skönt att få komma hem till mannen i sitt liv som ansträngt sig lite extra för min skull. Hjärtat klappade lite extra den kvällen.

Vår äldsta dotter frågade i somras vad som var hemligheten till ett långt äktenskap och vi svarade henne efter att ha funderat ett bra tag att det var att vi delat lika på ansvar för barnen, hemmet och ekonomin och stöttat varandra i de val vi gjort i arbetslivet även om det betytt att en av oss varit borta mycket hemifrån. Vi tror att det är därför vi har det så bra tillsammans att vi just kämpat för att skapa ett jämställt liv. Nu lyckas vi ju inte alltid naturligtvis och visst har vi även vi våra kriser. Men jag håller fast vid att jämställdhet är en av de viktigaste faktorerna för både att en familj ska hålla samman och må bra likväl som att samhället ska må bra och fungera långsiktigt.
Som Centerpartist kan man ju tycka att jämställdhetsfrågan på något sätt ägs av vänstersidan i politiken lite oförtjänt. För vad tänker du på när du hör ordet feminism? Vänsterpolitik, rödstrumpor och palestinasjalar kanske? Men så är det ju inte man kan vara liberal och feminist också, som jag.
några av de viktigaste argumenten för liberal feminism är att i ett liberalt samhälle ska var och en behandlas utifrån den individ man är – inte utifrån det kön man råkar ha. Feminismen är alla människors kamp för friheten att vara den man är.
Alla människors möjlighet till makt över sitt liv är en frihetsfråga och ska inte vara beroende av vilket kön man har. Varje kränkning av den kroppsliga integriteten är en begränsning av människans frihet och att jämställdhet är ett gemensamt ansvar, men också ett individuellt åtagande.

När jag hör att jämställdhet är en kvinnofråga så reagerar jag, jämställdhet är en fråga som är viktigare för män än för kvinnor. För utan att männen förstår att det handlar om deras liv och framtid så kommer vi inte att nå det jämställda samhället. Vi måste hjälpas åt i den här frågan likväl som i alla andra frågor som för ett samhälle framåt.

Vill du veta mer om vår syn så gå in på Centerpartiet.se eller på centerkvinnorna.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.