Kvällens lokala debatt på lokalska!

Ikväll är det debatt i Vilhelmina och jag sitter och lyssnar. En annorlunda känsla efter flera år av att ha stått på podiet. Förutom Centerpartiet som representeras av Annika Andersson så är det även nya debattörer från V, Kd och PA. Ett helt nytt Parti är Piratpartiet som deltar för första gången. Det känns bra att det är nya krafter som tar ledningen och som kan förnya och titta framåt. Det gamla groll som funnits måste sättas åt sidan för Vilhelminas skull. De nya är garanter för en sån linje.

Annika berättar att hon valt centerpartiet då jobben, miljön och landsbygden är hennes hjärtefrågor. Sen följer en rad frågor från både de som sitter i lokalen och de som finns med på Webben.

En av de första frågorna som kommer är sophantering, där Annika vill få in den remissrunda som är ute nu och få höra vad Vilhelminaborna har för tips och idéer. Närodlad politik i vardagen alltså. Att de som berörs får vara med och bestämma.

Skolan i kommunen debatteras där Piratpartiet säger att de är det lokala skolbarnet som vill ha mer teknikinriktning i skolan. Annika lyfter fram att visionerna för skolan så är de flesta partierna överens. Då det gäller byskolorna måste deras framtid diskuteras i dialog med barn och föräldrar! kunskapsnivån måste höjas och att organisationen kring skolan måste stöttas. En långsiktighet måste finnas för skolan.

Många härliga och intressanta frågor kommer från publiken där en av de skarpaste frågorna var Vad politikerna tänker göra för att ändra attityder, som att det är tufft att skita i skolan.

Den frågan bär då mycket i sig för hur vi skapar ett framåtsyftande samhälle som kan konkurrera om nåde företag, om unga inflyttare, om människors vilja att bo kvar och försatt få fler att besöka oss. Såna frågor måste vi diskutera brett i samhället, med barnen, föräldrarna och lärarna. Det måste bli coolt att kunna.

Sen återkommer S och V hela tiden till att alla problem är över om de kommer till makten som om det då ska börja regna pengar över kommuner i landsbygden. Men löser man deras partiprogram så ser jag inga såna pengapåsar. Däremot en skattebörda för oss som bor i landsbygd.

En skarp fråga som gjorde intryck. Tack för den, den gjorde min debattupplevelse fabulös tillsammans med Kristoffer från piratpartiets tal om att vi gör en fantastisk sak som tar emot nya svenskar i vårt samhälle och hur positivt det är att de kommer till oss och så en klok, rak, tydlig och kunnig Centerpartist i Annika Andersson. Jag är både mallig och stolt över henne.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.