Lokal mat skapar både glada grisar, glada magar och fler jobb

Det har blivit ”modernt” att odla sin egen mat, ha några hönor, köpa lokalt producerat kött och maten har blivit det vi prioriterar våra lönepengar på. Vi vet att svenska bönder gör sund och säker mat och är bland de bästa i världen när det gäller miljö och djurhänsyn. Ändå har de problem att kunna få företagen att gå ihop och få det lönsamt.

Vi i Centerpartiet driver på för att även kommuner ska tänka efter vad det är för mat de serverar till skolbarn och gamla. Vi vill att det ska lukta köttbullar på äldreboendet och att barnen ska få äta det som producerats nära. Idag kan det serveras fläsk snitsel som kostat 1,50 i inköp och pannkakor för 25 öre styck från polen i våra skolkök. Frågan är vad den här maten innehåller, vad transporterna kostat och hur mycket antibiotika köttet innehåller.

Vi vill ta fram strategier för att se till att få bättre, hälsosam mat som också skapar jobb lokalt. Nationellt vill Centerpartiet tillsätta en Matkommission som tillsammans med regeringen ges i uppdrag att ta fram en svensk livsmedelsstrategi. I kommissionen vill vi se representanter från bönderna, livsmedelsindustrin, handel och konsumenter, men även från riksdagspartierna. Tillsammans ska de jobba för att göra det lättare att producera och sälja svensk mat.

Jag gillar lokal mat, norrländs och svensk mat, och jag vill göra allt jag kan för att så många som möjligt ska få tillfälle att njuta av den. Jag hoppas och tror att vi är många som vill samma sak.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.