Räkmacka och pensioner…

Jag har i ”Tyck till” fått diverse kommentarer som att jag levt livet på en räkmacka och att jag inte förstår de med låg inkomst. Inget kan vara mer fel. Jag fick barn tidigt och minns alla de år vi levde väldigt knapert, när jag sydde kläder till barnen och förlängde byxorna och jackorna med färglada tyger för att de skulle räcka ett tag till. Eller att barnen idag är rädda för palt då de fick äta så mycket palt under sin uppväxt då vi fick potatis gratis av mina föräldrar. Eller alla de återvunna möblerna och husgeråden som fyllt vårt hem. Vi hade en mycket tajt budget under många år.

Jag har jobbat med låg lön och med tunga arbeten, studerade när vi hade två små barn och jag tror jag skurat alla offentlig hus i tätorten, haft korta vik, jobbat på cafe och verkligen inte tjänat stora pengar. Så den som trott att jag levt livet på en räkmacka kan inte veta något om hur mitt liv sett ut. Däremot har jag lärt mig mycket genom alla de jobb jag haft, alla de universitetspoäng jag samlat på mig och av de engagemang i föreningar och de företag jag drivit.

Jag har en kompis som sa att hon idag skördar frukterna av det hårda arbete hon gjort i föreningslivet och det kanske är så för mig också, det är nu livet börjar bli mer räkmackelikt. För så har det sannerligen inte varit hela mitt liv.

Då det gäller pensionerna så har jag som ni förstår av det jag berättat ovan, stor förståelse för att personer med låga inkomster kan ha svårt att få vardagen att gå ihop. Det är jättetufft. Därför jobbar vi i centerpartiet målmedvetet med att fler ska få behålla en större del av sin inkomst, och när det gäller pensionärerna har vi drivit igenom flera åtgärder för att förbättra situationen för de med låga pensioner som alla de äldre kvinnorna jag har omkring mig som alla har väldigt låg pension.

2014 har en garantipensionär ca 1 800 kronor mer i disponibel inkomst varje månad och en genomsnittlig inkomstpensionär med bostadstillägg ca 2 000 kronor mer jämfört med 2006. Regeringen har sedan 2006 sänkt skatten specifikt förpensionärer fem gånger, med totalt 16,45 miljarder kronor. En genomsnittspensionär har fått sänkt skatt med cirka 850 kronor i månaden. Så det har faktiskt inte stått still. Men mycket mer måste ju göras för att de äldre ska kunna leva ett rikt liv. Nu föreslår regeringen att alla ska ha rätt till ett äldreboende när man är över 85 år, det är bra, det är rätt och det är nödvändigt.

Det är samma sak med de som drabbas av sjukdom och som får väldigt svårt att klara ekonomin. Jag har kompisar som har väldigt svårt att få ekonomin att gå ihop pga sjukdom och har mindre än halva lönen kvar. Där måste det blir bättre. Människor ska inte straffas för att de blir sjuka.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.