Ju mer lika, ju mer inskränkt!

Läser i söndagens DN som landar i min låda på måndagar att det för första gången finns det ingen man överst i styret i våra fem största kommuner.
Det spekuleras även om att samtliga Allianspartierna kan få kvinnor som partiledare. Det vore väl på tiden kan man tycka. Sverige har aldrig haft en kvinnlig statsminister tex. Kvinnor har alltid varit i minoritet bland partiledare. Centerpartiets Karin Söder var den första partiledaren som sedan följts av Maud och nu Annie. Så vi har gjort det bäst av alla partier då det gäller att få fram kvinnor i ledande positioner.

Det är inget självändamål att det enbart ska vara kvinnor utan målet är att makten ska delas lika mellan kvinnor och män, olika åldrar, olika etnicitet och med olika bakgrund.

Sen ska vi ju inta låta oss luras och tro att vi nu är jämställda i politiken utifrån det DN skriver. Det är allt för få kvinnor på ledande positioner runt om i landet, på Europa nivå och i världen. Det finns enorma barriärer som måste rivas och var och en av oss har ett ansvar att ta på de där jämställdhetsglasögonen och analysera och tänka till på vilket sätt man själv kan bidra till ett mer hållbart samhälle.

Ett samhälle där beslutande församlingar består av människor som är så olika som det bara går. Ju mer olika ju bättre beslut då man får in fler människors olika erfarenheter, kunskaper och bakgrunder. Ju mer olika ju mer vidsynt. Ju mer lika ju mer inskränkt.

3 kommentarer

 1. Ewa Larsson

  Hej Maria!
  Glöm inte all kompetens som också går förlorad om man inte ser människan, istället för könet osv.
  En bra början kanske är att titta på jämställdhetsplanen i kommunen?
  Hur den efterlevas och hur ofta den ses över- om man bortser från alla punkt och komman man ifrågasatte sist den var uppe i högsta organet. Vart hamnar den sedan och hur många läser den osv.

  Ha det gott!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.