Lägg ner AF!

När jag började jobba på Arbetsmarknadsinstitutet 1990 så handlade mitt jobb om att få de som var arbetslösa med diverse arbetshinder in i jobb. Ett viktigt och långsiktigt jobb. Så småningom lades AMI ner och blev en del av AF. Varje valår låg fokus på att hyfsa statistiken. Det viktigaste var att se till att få ner arbetslöshetssiffrorna och inte arbetslösheten. Något som retade mig otroligt.

Nu lägger regeringen förslag på att centralisera Af till antagligtvis de stora städerna och ta bort AF kontoren ute på landsbygden. Nog för att jag är rejält kritisk till den blytunga myndigheten men finns det inga bättre alternativ?

Vi i centerpartiet vill istället skapa ett system med effektivare och mer individanpassad matchning. Vi tycker att det behövs nya tag för att folk ska komma in i jobb. Vi vill därför öppna för fristående arbetsförmedlare och låta en jobbpeng följa den arbetssökande så att denna person själv får möjlighet att välja förmedlare. Det kan vara ett fack, en företagarförening, en lokal förmedlare eller någon annan som är bra på att hjälpa folk in i jobb.

Tanken är att man ska premiera goda resultat och arbetsförmedlaren ska få ersättning efter hur väl man lyckas matcha den arbetssökande till jobb. Betalt efter resultat alltså.

Jag tror inte att det är bra att den framtida förmedlingen ska samma arbetssätt oavsett vart människor bor, hur deras arbetsmarknad ser ut just där de bor. Jag tror att ett sånt system skulle utarma landsbygden än mer.

Vi i centerpartiet tror att fler specialiserade lokala aktörer leder till effektivare matchning mellan arbetssökande och arbetsgivare. Ett sånt här system har prövats med goda resultat i länder som Australien och Nederländerna.

Jag har länge efterfrågat en utvärdering av Af och vi har drivit på ett sånt förslag. Så tack vare Centerpartiet ska en utredning nu göra en bred översyn av AF. Bland annat ska man titta på möjligheten att konkurrensutsätta myndigheten och titta på erfarenheter från andra länder. Vi måste förnya systemet och en utredning Är en bra början.

Men vi har lite bråttom och vill redan nu få testa ett nytt sätt att jobba där AF fungerar sämst. Vi vill att AF ska låta ideella, privata och fackliga förmedlare få chansen att ta över förmedlingsverksamheten.

Det är inte värdigt ett rikt land att låta människor gå under i arbetslöshet. Det måste vara möjligtvatt bli mer effektiva och mer långsiktiga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.