(S) e hit, här finns förslagen.

11149475_10153265245228945_5913682374882288658_n-150x150[1]Servicen på landsbygden utarmas! Så är det och det är en av de viktigaste frågorna för alla oss som vill bo, verka och besöka landsbygd. För några år sedan jobbade jag med frågor kring service för Region Västerbotten, ett mycket givande arbete där vi tog fram framtida lösningar. Se hallbarservice.se. Utifrån det arbetet fick jag chansen att ge inspel till den utredare, Catharina Håkansson Boman, som blev tillsatt av Alliansregeringen för att ta fram förslag på lösningar.

Idag fick jag hela rapporten i brevlådan som tack för mina inspel. Så nu har jag kvällen räddad att läsa igenom denna lunta av goda förslag. Jag hoppas bara att landsbygdsministern inser att det nu r upp till honom att realisera förslagen, inte alla kanske men flera. Det är ett måste. Utredning föreslår ett särskilt driftstöd till särskilt utsatta butiker. Totalt omfattas cirka 400 butiker på glesbygden och utredningen pekar ut ett antal kriterier som ska uppfyllas för att butikerna ska kunna få betalt för den samhällsservice som de i fakto ger. Så i realiteten kan det bli ca 160-200 butiker som uppfyller dessa kriterier och därmed är berättigade till ersättning. Kostnaden för det föreslagna driftstödet skulle uppgå till cirka 35 miljoner kronor om året och finansieras genom Landsbygds-programmet. Det ska bara gå till dagligvaruhandeln som ett nav för annan service, så som post, apotek och drivmedel. Lanthandeln fyller också en viktig social funktion som mötesplats för lokalborna och är viktig för ortens aktivitet. För mig är det ju särskilt roligt då jag var med och såg till att utredningen påbörjades 2014 och det är också tack vare Centerpartiet som Landsbygdsprogrammet fick extra miljardtillskott. Ett tillskott som nu kan se till att viktiga satsningar på den svenska landsbygden går att genomföra. Men det beror ju på om regeringen agerar skyndsamt och förverkligar utredningens förslag eller som Sven-Erik Bucht sätter sig med armarna i kors. Pengarna finns, men finns viljan?

Hitintills så har regeringen tydligt visat att man helt saknar ambitioner för Sverige utanför storstan. Det är dags för regeringen att kavla upp ärmarna och leverera en politik för hela landet. Se bara på Skatteverket. Statliga myndigheter lägger ner landsbygdskontoren och flyttar jobben till större orter, satsningarna på Yrkeshögskolan koncentreras till storstäderna och både butiker och postutlämningskontor minskar i antal på landsbygden. Det går inte längre och det måste till en förändring. Det är ju tur för regeringen att Centerpartiet såg till att det nu finns förslag. I brist på egen politik får de nu konkreta förslag för att stärka servicen i landsbygden och som kan stärka förutsättningarna för att hela landet ska leva och utvecklas. Utredningens förslag är bra och välkommet. Så alla ni som kan påverka, se nu till att driva på att förslagen genomförs och att vi får en politik som även ser landsbygden!

Hela rapporten finner du här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.