Helena kämpar för Norrland!

Helena Lindahl debatterar idag i riksdagen viktiga frågor för oss i Norrland, både SJ och Inlandsinnovation.
SJ kritiseras för deras uttag med 2 miljarder ur bolaget till staten. Samtidigt som man går med stor vinst så drar SJ in på nattåget till Norrland! Desperation av regeringen att få in medel till alla deras ofinansierade vallöften
Hon fortsätter tala för vikten av riskkapital. Helena pratar om Norrlands företag, jobb och utveckling. Bara Norrbotten står för 90 % av Europas järnproduktion. Skogsnäringen turismen och energiproduktion och branscher kopplade till dessa näringar behöver riskkapital. S vill lägga ner riskkapital i Norrland och placera dem i andra delar av landet. Ingen hänsyn till geografi där idag 50 % av riskkapital läggs i en enda stad, Stockholm.

Riskkapitalisterna i Stockholm jublade inte när Inlandsinnovation kom till, men de var totalt nödvändiga. Pengarna är i rullning och pengarna behövs. Det vi vänder oss emot är att de tas 20000 miljoner från Norrland och smetas ut över resten av landet. Det är obegripligt!

S ser inte problematiken att man centraliserar och tar pengar som behövs för att Norra Sverige ska växa. Helena gör en viktig och stor insats för Norrland och tänk om bara fler från vår landsände som sitter i riksdagen kunde göra detsamma!

En kommentar

  1. Dage Åberg

    En kommentar:
    Du säger att 90 % av Europas ”järn” produceras i Norrbotten. Det är väl ändå en sanning med modifikation. Det som ”produceras” är järnMALM som som sprängs fram och grävs upp ur backen. Inte så himla avancerat. Och som sedan exporteras jorden runt. Vad som förundrat mig länge är varför Sverige och fr a Norrland inte väljer att förädla malmen. Vi har låga energipriser och förhållandevis ren energiproduktion. Stål produceras numera i Oxelösund, Borlänge och i Luleå? I begränsad skala sett med en internationell måttstock.
    Varför i h-vete inte i stor skala i Norrbotten? Är det sossarnas fel?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.