Vakna upp i ett brunt Europa!

Daniel Pool från Expo var en av föreläsarna på centerpartiets kommundagar. Det handlade om extremism och den rörelse som växer fram i Europa. De jobba under en rubrik, Festung Europa, Fort Europa, Europa ska vara ett fort mot resten av världen. De när Drömmen om ett globalt apartheidsystem.

Islamofobi, antisemitism och krav på rättigheter för enbart de som tillhör ”rätt” grupp.
Idag finns tre grupper i EU parlamentet där såna här partier finns med, av olika grad av extremism och längtan tillbaka till dåtiden.

Förklaringar på varför extrema partier växer är att det finns nya konfliktlinjer, där den ekonomiska politiken inte längre vad den givna konflikten. ( som det var innan muren föll) Nu står det auktoritära mot det frihetliga. En annan förklaring är att det byggs nya politiska förklaringsmodeller om samhället och vår historia. Som SD och deras strategi att få folk att säga: ”De är nog inte så farliga’ invandringen är kanske förklaringen på alla problem som finns i samhället”.

Känslan av att människor känner att de är med i samhället eller inte är en annan förklaring. Känner man sig utanför är det lättare att stötta ett extremt parti som SD. När man tittar på vilka som röstar på SD så är mertalet Människor med korta utbildningar och de som känner sig socialt utanför eller i periferin.

Det som är lika i dessa partier är att det antingen är rasen som nazisterna säger är det viktiga eller kulturen som SD säger. SD vill ha en kulturellt homogen nation vilket gör att ursprungsbefolkningen samer inte heller hör hit. Svenskar som ett folk är det viktiga. Men vilka tillhör den gruppen!? Inte då jag.

Det finns en mängd Facebook sidor som sprider diverse nazistpropaganda allt från att bränner asylboenden till hur man tillverkar bomber ellr samlar till upplopp.

Deras berättelse handlar om en maktanalys där minoriteter och eliten tränger undan det vanliga folket. Men vem är då minoritet? Och vad är elit? I deras värld är folket den stora nedtryckta massan som måste välta eliten. Därför kan SD säga att pensionärerna bara får äta timat äldreboendet. De äldre måste äta minoriteternas mat till och med….berättelsen om undanträngning reproduceras i den dagliga debatten. Se bara alla inlägg på Facebook om att barn inte får vara lucia eller andra hot mot det ”svenska”.

Vi har ett ansvar alla att se till att alla människor som bor här har rätt att skapa sig ett bra liv. Migrationen är en stor fråga där alla måste prata om frågan utifrån sitt perspektiv.

Centerpartiet försöker hjälpa till att berätta om hur det ser ut och vilka trender inför framtiden som finns. Vi försöker stärka den ide om framtiden som står som kontrast till den extrema partiernas bild av framtiden. Dessa två bilder står så oerhört långt ifrån varandra. Och vem av oss vill vakna upp i Ett samhälle där SD styr? De som levt under koncentrationsläger och totalitär makt kan berätta om verklighetens samhälle under en sådan makt.

Det här är något som inte går att skratta bort, det här är verklighet och det är nu. Vi som ser på framtiden har ett stort ansvar att visa på den framtid som vi ser. Där går Centerpartiet före!

2 kommentarer

  1. Tarja Eliasson

    Jag läste en bra krönika i VK för ett tag sedan. Den handlade om de mörka krafterna och att SD växer så mycket fast de ingenting gör. Ju mer skandaler, ju mer växer SD. Slutsatsen i krönikan var att vi svenskar måste ställa oss frågan till sist: vill vi ha demokrati eller inte? Om jag förstod det rätt i krönikan så vill SD inskränka demokratin och pressens frihet precis som andra ”bruna” partier. Till syven och sist handlar det INTE om invandring utan om DEMOKRATI, som väljarna måste ta ställning till när de lägger sin röst på SD. Samerna kommer det naturligtvis att bli synd om ifall SD får makten…

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      Ber om ursäkt. Hade missat din kommentar bland de 289 kommentarer som låg i min inbox. Då det gäller extrema partier så är det svårt att förstå hur de kan växa som de gör i många länder. Den ondska som människor bär inom sig verkar driva på den här typen av partier. Otäckt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.