Ekonomi är trolleri!

Idag på fullmäktige fick vi en redovisning muntligt av ekonomin. Vi har fört fram gång efter annan att det ska finnas skriftliga ekonomiska redovisningar till fullmäktige och idag blev det beslutat att så ska ske. Det är bra, det behövs.

Vi från Centerpartiet och Alliansen lade förslag som fullmäktige beslutade anta. Det handlade om uppföljning av den ändring av hanteringen av gode män som vi bestämde om och om att upplysningsplikt om rennäringen ska göras då mark exploateras. Vi bestämde även om att kommunen ska se över vad man kan göra för att förhindra att unga begår självmord. Vi valde fler revisorer och antog krisplaner m.m.

Då det gäller ekonomin så är inte bokslutet riktigt stängd än så det kan bli förändringar. Som det ser ut just nu så har vi ett underskott på 19,1 miljoner. Prognosen visade på minus 30 så det är en hel del pyssel som pågått för att komma ner i underskott. Pengarna som staten tilldelat till integration hjälper upp resultatet. Kommunstyrelsen 4,5 miljoner överskott främst från länstrafiken och fastigheter. Utbildningsnämnden går med 6 miljoner plus, interkommunala intäkter för de som går i skola här och statsbidrag för invandringen. Socialnämnden har sämre resultat där det pekar på ett underskott på 21,4 miljoner kr och miljö och byggnadsnämnd går plus. I jämförelse med budget så är underskottet väldigt stort. Resultatet enligt balanskravsutredningen där man får räkna bort pensionerna som underskott, så ligger vi på plus på 600 tusen kronor. Enligt lagen ska vi återföra underskott på de tre kommande årens överskott. Jag hoppas jag hängde med och antecknade rätt… Fullmäktigeordförande sa i ärendet en klok sak, han sa att ekonomi är trolleri!

Att begripa sig på detta är inte helt enkelt hur minus kan bli plus och hur man trots ett överskott ligger på ett underskott. Det måste fortsättningsvis fortsätta titta på alla verksamheter, vända och vrida för än hur sifforna ser ut så lever vi över våra tillgångar i kommunen.

Det var det snabbast avklarade fullmäktigemötet som jag någonsin varit med på. Vi var klara på under två timmar!!! Det har aldrig hänt. Det kan ha berott på den oro som fans i rummet utifrån att den politiske vilden avsagt sig sina poster. Det förändrar majoritetsförhållandet i kommunfullmäktige och det kommer att påverka arbetet framåt i den lokala politiken. Hur får vi avvakta och se…Spännande är det i vart fall!

2 kommentarer

 1. Tommy Streling

  Hej Maria!

  Äntligen, får man väl säga, för både politikers och medborgares skull, att ekonomiredovisning sammanställs skriftligen. Utmärkt!

  Ekonomi är dock inte trolleri, i mitt tycke, utan att hushålla med begränsade resurser. Att genom bokföringstekniska knep skriva ner somt, är ibland en metod. Att mer intäkter kommer in inom ett par veckor (migrationsverket 3 mkr) en annan. Det är när man stänger bokslutet slutgiltigt som man vet sanningen under kritstrecket.

  Ytterligare en hake är att i förberedande årsbokslut för nämnderna endast titta på budgetram kontra kostnader men inte summerar intäkterna, för att då få det verkliga verksamhetsunderskottet. Så om Socialnämnden förbättras är det trolleri utan till följd av sen slutavräkning.

  Det för mig obegripliga, att ekonomi är trolleri, ligger måhända i att jag aldrig riktigt förstått vad trolleri är. Mer än att förvillelsen ska tas för verklighet. I det hänseendet är det högst oklokt. Vi ska veta, krona för krona, vad som är budgeterat och finansierat i verksamheterna.

  Vad beträffar ändrade majoritetsförhållanden, så blir det verkligen intressant. En hoppande majoritet, är vad som förespeglades innan vildens tid, och en hoppande instabil majoritet kan nu bli realitet. Så hur ser du på nyval i den här situationen Maria?

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   Vi ska prata om den här frågan när vi ses på nästa gruppfullmäktige.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.