Unga i inlandet ska behandlas på samma villkor som andra unga!

Granskningar visar stora brister i inlandet
Det ska inte vara skillnad på vård för barn och ungdomar som mår psykiskt dåligt om de bor i inlandet jämfört med om de bor vid kusten. Men just så är det idag i Västerbotten. Det är helt oacceptabelt!

Hälso- och sjukvårdsnämnden hanterade i veckans sammanträde två revionsrapporter som rör vården för barn och unga med psykisk ohälsa.

Den ena rapporten ”Uppföljande granskning av barn- och ungdomspsykiatrin” visar att tillgängligheten vid barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, i Västerbotten i flera år varit betydligt sämre än i resten av landet. Det finns också brister kring rutiner och standardiserade arbetssätt. Den andra rapporten ¨ Granskning av vård för barn och unga med psykisk ohälsa i södra Lappland”visar att hälsocentralen förmåga att vara en bra första kontakt för vård av barn och unga med psykisk ohälsa varierar. Rapporterna visar också att BUP saknar fungerande samverkan med flera hälsocentraler i Södra Lappland. Det enda avtal som finns mellan kommunen och landstinget/BUO är i Lycksele. Ingen annan kommun i inlandet har något samarbetsavtal.

Det är helt oacceptabelt! Det får inte se ut såhär och alla som bor i Västerbotten har rätt till en likvärdig vård, även våra barn och unga.

Vi i Centerpartiet anser att det är oacceptabelt att familjer med barn och unga som mår dåligt inte är garanterad en bättre och mer jämlik vård och att situationen tillåtits fortgå år efter år. Vi kräver åtgärder för att förbättra läget och att dessa åtgärder följs upp. En förbättring måste till! Om det inte blir bättre så måste familjer ha möjlighet att söka vård i ett annat landsting och att landstinget inför vårdval även inom barn och ungdomspsykiatrin.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.