Långtidsutredningen är ute innan den är inne

Tyvärr är det allt för få partier som på regeringsnivå driver en politik för norra landsänden. Där är vi Centerpartister rätt så ensamma! Skriver om detta i lokaltidningen för en tid sedan, rubriken är långtidsutredningen är ute innan den är inne!

Lokaltidningen lyfter frågor som kommer fram i långtidsutredningen som presenterades härom veckan. Långtidsutredningen är ett beställningsjobb från regeringen för att stärka dess centraliseringspolitik. Tyvärr skjuter den långt över målet då verkligheten sprungit ifrån utredaren.

Låntidsutredningen har i sin analys helt missat det nya läge som de små kommunerna i landet befinner sig i. Det är inte längre tomma lägenheter och få jobb lediga. Det är helt tvärtom. Det har aldrig varit så många statligt finansierade jobb i kommunerna som det är idag. Det finns inga lediga lägenheter och de kommunala bostadsbolagen går med rejäla vinster. Det finns många arbetsgivare som söker arbetskraft och inom vård, omsorg och skola saknas det sökande inom flera yrkeskategorier. Tillväxten i Norrland är stor och tillväxtligan leds av Norr och Västerbotten. Glesbygdsmedicinskt Center i Storuman sprider sin kunskap ut över världen och Region Västerbotten ansöker om att bli pilot län för digitala verktyg inom skolan. Men allt det här har långtidsutredningen helt missat. Svaret ångtidsutredningen lyfter fram är skattehöjningar, som en relik från 70 talet.

Det är inte skatterna som ska höjas utan det är skattesystemet som ska ändras! Att regionalisera skattebaserna och fördela de vinster som skapas inom en region är ett sätt, ett annat sätt är att lägga fastighetsskatt på naturbundna resurser som vattenkraftmagasin. Dessa förslag lyfts fram i artikeln av några av de intervjuade. Skattesystemet måste moderniseras och anpassas utifrån hur landet ser ut idag och hur verkligheten och vardagen ser ut. Nya människor har flyttat in men det är samma naturbundna resurser i skog, mineral och energi i Norrland som är bas för den svenska ekonomin.

När jag läser i Lokaltidningen om långtidsutredningen ser jag att flera av de lokalpolitiker som svarat är rätt eniga om vad som behövs. Tyvärr är det allt för få av dem som har partier som på regeringsnivå driver en politik för norra landsänden. Där är vi Centerpartister rätt så ensamma!

En kommentar

 1. Dage Åberg

  Är du (och många andra, från vänster till höger) säker på att ert vurmande för ”regionala skattebaser” är lösningen för Norrland och glesbygden? Jag själv som ägnat knappt hälften av mitt vuxna arbetsliv i Västerbotten och den andra dryga hälften i Stockholm är inte övertygad. Jag vet att ni tänker er att de ”enorma” vinsterna från vattenkraft och gruvor ska stanna i ”Norrland”. I vilket Norrland? Hela Norrland eller begränsat till Kiruna och Skellefteå kommuner gällande gruvdriften. Eller lite mera utsmetat när det gäller vattenkraften.
  Gruvor och vattenkraft har sedan länge minskat sin relativa betydelse för svensk ekonomi. Det är förädlad industri- (inkl Tjänste-produktion) som i huvudsak förklarar Sveriges ekonomiska framsteg.
  Om industriproduktion med högt förädlingsvärde ska återspeglas i ”regionala skattebaser” blir det nog en del effekter som inte är så uppmuntrande för fr a Norrlands inland. Tänk på högkvalitativa storföretag som Alfa Laval, Atlas Copco, ABB, Ericsson, Scania, Tetra Pak, Volvo m fl. Inte har dom sin bas i Norrland.
  Nej, säg som det är. Om Norrlands inland ska kunna överleva krävs subventioner, kraftiga sådana.
  Och det är inget fel! Se på den norska glesbygden. Satsa rejält på några utvalda stödjepunkter som kan ha, få kraft att utveckla något på, egen hand. Sprid inte ut bidragen på någon halvtidstjänst till en bygdegård här och någon knypplingsverkstad där. Och kommunicera detta tydligt! Varenda by och varenda samhälle kan inte bli en stödjepunkt i ett sådant program. Det gäller,för det politiska systemet, att våga stå för detta. Tyvärr är jag inte övertygad om att det politiska systemet, inkl ditt centerparti klarar detta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.