Att se inlandet när man blickar ut över havet!

Blev snabbinkallad till styrelsen för Region Västerbotten så igår kväll hade jag närapå 900 sidor underlag att sätta mig in i. När jag hade läst så hade jag några frågetecken:

• Transportinfrastrukturplanen har inget kapitel kring Inlandsbanan, lite märkligt kan jag tycka. Jag tycker att Inlandsbanan borde ha ett eget kapitel i detta dokument. Den har en viktig funktion för hela transportsystemet och fungerar idag som en viktig åder för den norrländska basindustrin.

• Havsplanering är ju ett gammalt centerpartiförslag, men i detta förslag så nämns inte havsrelaterade näringar. Enbart besöksnäring nämns.

• Årsredovisningen som visar på minus. Vi interpellerade i juni om att fullmäktige borde få ekonomin redovisad för att kunna ge styrelsen i uppdrag att hantera eventuella underskott. Ordförande i styrelsen lovade då plus för 2015 som styrelsen skulle ansvara för. Nu visar det minus. Nästa år måste fullmäktige ha möjlighet att ta sitt ansvar då det gäller budget, bokslut och årsredovisning.

• I planen för ALMI lyfts Inlandsinnovation in trots att regeringen beslutat att strypa pengarna till företag i Norrlands inland. Hur blir det om regeringen stryper pengar till inlandets företag?

Idag när styrelsen sammanträdde så drev Centerpartiet tillsammans med Alliansen dessa frågor.
Vi fick igenom två saker. Dels ett tillägg om Havsplaneringen där Carina Sundbom hade en bra skrivning som styrelsen beslutade anta. Där lyfte vi in fler näringar och hamnarna i planen.

Det jag blev mest glad och överaskad över var att i frågan om att stärka skrivningen kring Inlandbanan så ville Lennart Holmlund votera då han sa nej till mitt förslag. 19 personer röstade för mitt förlag och 5 röstade emot. Det var väldigt bra då inlandbanan är en del av ett transportsystem som gagnar hela länet. Känns bra att få med sig andra, kunna påverka och lyfta in de frågor som berör inlandet.
Då det gällde ALMI så är det inte klart ännu från regeringen och vi får hoppas att de backar på att dra ner på Inlandsinnovation. Årsredovisningen visar på minus och underskottet täcks av det som finns sparat sedan tidigare, men nu är dessa sparade pengar slut. Det får inte bli fler underskott i region Västerbotten, det har inte kommunerna eller landstinget råd till.

Inlandsfrågorna har en tendens att tappas bort och det är oerhört viktigt att inlandsperspektivet finns med när tjänstemän tar fram förslag inom alla områden och att vi politiker verkligen tittar på de förslag som läggs fram med hela länet som grund på näthinnan. Att se hela länet är inte lätt om man inte mest tittar ut över havet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.