OECD är inte vilka som helst..

I veckan är OECD i Norra Sverige för att prata igenom den analys av regionen de håller på med. Alla fyra län har varit delaktiga under närapå två år och fått besvara en mängd olika frågor och nu besöker OECD länet för att möte både medborgare och politiker. De kommer att presentera en delrapport idag under Europaforum i Piteå. Se europaforum.nu

Det har alltså tagit två års arbeta för att knåpa ihop den här analysen eller studien. Den har som syfte att hitta åtgärder som stärker den ekonomiska tillväxten, öka antalet jobb och öka människors livskvalité. Man tittar på vad som görs idag och vad som behöver göras på något annat sätt för att nå de mål man satt upp och viktigast av allt vad staten borde göra eller vad staten MÅSTE göra.

Det är alltså oerhört spännande! Vad kommer de att föreslå? Vilka åtgärder kommer de att lyfta fram och vilken politisk riktning kommer förslagen att ha? Vilka partier kommer att gilla förslagen och vilka kommer att ogilla dem? Det är ju ingen liten konsultfirma vem som helst som gör analysen/studien så det kommer att vara svårt att påstå att OECD har fel.

Fakta: OECD grundades 1948 för att bistå Marshallplanen i återuppbyggnaden av Europa efter andra världskriget. Efter kommunismens fall 1989 var man en nyckelaktör i att bistå central- och Östeuropa i en övergång till marknadsekonomi. De flesta känner dock förmodligen till OECD indirekt genom deras utbildningsstudie Pisa som mäter elevers kunskapsnivå i ett 50-tal länder. Det är där Finland brukar lyftas upp som ett bra exempel och Sverige som ett fallande. OECD:s utbildningsstudie styr i princip den svenska skoldebatten.

Du kan läsa mer på deras webb. www.oecd.org

De skriver tex: The mission of the Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) is to promote policies that will improve the economic and social well-being of people around the world.

The OECD provides a forum in which governments can work together to share experiences and seek solutions to common problems. We work with governments to understand what drives economic, social and environmental change. We measure productivity and global flows of trade and investment. We analyse and compare data to predict future trends. We set international standards on a wide range of things, from agriculture and tax to the safety of chemicals.

We also look at issues that directly affect everyone’s daily life, like how much people pay in taxes and social security, and how much leisure time they can take. We compare how different countries’ school systems are readying their young people for modern life, and how different countries’ pension systems will look after their citizens in old age.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.