Strålande tider…

Konjunkturen i Sverige går uppåt men tillväxt och exporten minskar. Det som gör att vi ändå ökar är att vi i Sverige konsumerar. I länet så ser vi att konsumtionen ökat. Vi har köpt fler nya bilar i länet i jämförelse med både andra län i norr och i Sverige. Det är få företag som varslar och säger upp folk och det är en stor skillnad om vi jämför med 2008 -2010. Sverige är alltså inne i en högkonjunktur och landet går bra. Alliansens budget som gällt fram till ifjol har ett landet ett bra läge.
Sysselsättningen ökar i landet och i Norrland men minskar i Västerbotten. Det här fick vi en genomgång av vid veckans regionfullmäktige.

Det är ungefär 50 000 som jobbar i offentlig sektor i länet och 70 000 som jobbar i privat sektor. De i den privata sektorn är de som ser till att det finns pengar till den offentliga sektorn så det är viktigt att det blir fler jobb i et privata för att visa a råd med det offentliga. Det blir allt svårare att matcha lediga jobb mot människor som har kompetens och erfarenhet. Det märker vi inte minst i min kommun, Vilhelmina dr flera företag ropar efter utbildade människor. De som vill jobba finns inte där jobben finns där bostäder är ett hinder för att folk ska kunna bo där jobben finns. Inte minst i fjälldalarna.

Det är få länder i världen som ligger över 0 i jämförelse med alla andra läder. Det är bara Sverige, Tyskland och Irland som ökar. Det är befolkningens storlek och antalet av befolkningen som jobbar som driver på tillväxten i länet. De flesta kommuner ökar i befolkning men Vilhelmina, Norsjö, Malå, Dorotea och Storuman minskar i befolkning, övriga kommuner i länet ökar. Det är alltså en fortsatt positiv utveckling om än exporten minskar och att det blir än svårare att få folk till de jobb som är lediga i länet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.