Låt människor som jobbar få sin rätt att stanna här

Den senaste tiden har en lång rad fall uppmärksammats, där små misstag har gjort att arbetskraftsinvandrare utvisats som till exempel i Robertsfors. Det har handlat om allt ifrån att den anställde fått jobbet via Linkedin i stället för Arbetsförmedlingen, haft någon hundralapp för lite i lön eller åkt utomlands för att närvara på en begravning.

Centerpartiet har lagt fram flera förslag då det här inte är rimligt eller mänskligt. Förslaget bygger bla på att arbetsgivare ska kunna korrigera misstag i efterhand.
Regeringen har insett att det här är orimligt och gett uppdrag att se över regelverket för att förhindra fler orimliga utvisningar men det kan dröja minst ett halvår innan de nya reglerna är på plats. Under tiden kommer ännu fler arbetskraftsinvandrare, familjer och företag drabbas av orimliga utvisningar.

Så för att undvika det föreslår vi nu en stopplag. Förslaget går ut på att regeringen snabbt bereder en tillfällig lag som innebär att samtliga får förlängt arbetstillstånd, om inte särskilda skäl föreligger. Särskilda skäl kan till exempel vara att arbetstagare uppenbart utnyttjas i oskäliga förhållanden eller löner som ligger kraftigt under kollektivavtalens nivåer. Så jag hoppas att viljan finns hos regeringen att genomföra en sådan stopplag väldigt snabbt om viljan finns. Snabbutredningar har gjorts tidigare. Se bara på den nya migrationspolitiken, som meddelades i slutet av november förra året och trädde i kraft i början av januari i år. Det går förstås att lösa lika snabbt med arbetskraftsinvandringen om man bara vill.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.