Duktiga drivande företag.

Vid företagarfrukosten i onsdags så berättade, ett av kommunens största företag, Umlax om sitt företagande som är ett av de livsmedelsföretag som växer.

Vi får veta att 100 kg foder ger 65 kg fiskfilé, 20 kg kycklingfilé eller 13 kg fläskkött. Fisk använder inte energi för att hålla sig varm och innehåller inte så mycket och växer effektivt utifrån mängd foder.

De för rigorösa kontroller av fosforhalterna tex, filmar botten och har olika kontrollpunkter runt om i sjön. När fosforhalterna ökar så ökar fisken i sjön vilket fiskare märkt. Malgomaj är idag ett av landets mest intressanta fiskevatten för initierade fritidsfiskare.

Företaget ägs av inlandsinnovation (maudpengarna) till en fjärdedel och resten privat. Umlax är den näst största producenten i världen på röding och vill bli den största. Så kul att höra om ett av de företag som använder de möjligheter som finns inkommunen, som agerar på en världsmarknad och som vill expandera.

Sen kom ett annat av ortens största företag, Vinstor som är en redovisnings och ekonomisk konsulationsfirma med sju anställda och de växer. De älskar siffror och det siffrorna berättar. De har problem med att finna kompetens som så många andra företag i inlandet. Idag behövs det nästan alla yrkeskategorier i inlandskommunerna vilket är en ny situation för både företag och kommuner. Kvinnors företagande har en stor potential. Det behövs att fler kvinnor kan och vill starta företag. Där har det tidigare funnits särskilt stöd vilket idag inte finns på samma sätt. Jag hoppas fler vågar ta klivet precis som Torild gjorde.

Sen kom Karina från Svenskt Näringsliv och presenterade deras ranking av företagsklimatet för året. Kommunen har legat illa till i den rankingen. Se nästa blogg.

Vi var många från Centerpartiet där och lyssnade och jag saknade de styrande partierna. Men i slutet av mötet kom en socialdemokrat in. Så det var ju bra. Det har inte sett eller känts bra ingen socialdemokrat kommit och om de som styr kommunen inte visar större intresse för företagandet som ändå är det som ger kommunen intäkter och driver utveckling.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.