Plats 274 av landets 290 kommuner 2016

Svenskt näringslivs ranking av företagsklimatet i Vilhelmina handlar om attityder till företagande, kommunikationer, kompetensförsörjning, handläggningstider, bostäder, avgifter, bygglov, regler, samverkan och mycket annat. Så det finns parametrar för olika frågeställningar.

I onsdags så var de här i Vilhelmina och presenterade årets siffror. Jag var ledig och hemma så jag kunde vara med och det kändes bra. Privata företag sysselsätter 1500 personer i privata företag i Vilhelmina kommun. Dessa företag ger kommunen 220 miljoner i skatteintäkter. Det motsvarar 450 sjuksköterskor. Så bara där förstår man hur viktigt det är med privata företag.

I Vilhelmina har 98 företag svarat på enkäten av de runt tusen företag som finns i kommunen. Svenskt näringsliv frågar främst företag som har minst en anställd där det finns 249 företag. 66% av företagen 1-5 anställda. 23% har fler än 8 anställda.

2005-2010 så var set sammanfattande omdömet bra mycket bättre än vad det är 2010-2016. Det lyser mer rött nu med de sämsta åren 2011, 2013 och framåt.
Det som visar rött är om man delar upp det upphandling som får det sämsta betyget, kommunens information och dialog med kommunledning som därefter får sämst betyg.

Det var röster som sa att den bild som målas upp är mer negativ än verkligheten. Den trend som över åren visar att kommunen ligger så lågt betyder ändå att man har något att jobba med för att lyfta näringslivsklimatet. Undersökningen måste tas på allvar och det är viktigt att kommunen stiger i rankningar av olika slag och att vi förstärker det som är bra och gör en handlingsplan utifrån det svenskt näringsliv rekommenderar.
Jag tror att de behov av arbetskraft som både företagen och kommunen har kommer att skapa mer samarbete.

Träffen avslutades med bilder av kommunens osunda konkurrens med företag där Vilhelmina stucker ut i jämförelse med kommunen. Risken att påverkas negativt om man klagar sticker även ut i vår kommun. Företag är alltså rädda för att klaga till kommunen då man riskerar att drabbas negativt. Där är Vilhelminas siffror skyhögt över rikets siffror. Obehagskänslan lyfts fram vilket verkligen känns gräsligt men jag känner igen den och den diskuteras när företag träffas men ingen vågar lyfta den när politiker finns i rummet. Att kommunen inte handlar i kommunens företag och hur kommunen som fastighetsägare upphandlar lyfts fram.

Problematiken och medvetandet i frågorna finns. Det svenskt näringsliv lyfter fram är att företagen känner olust i kontakt med kommunen är det värsta i vår kommun då det är ett demokratiskt hot. En bra diskussion där offentlig upphandling hamnar i fokus.

Vilhelmina ligger på plats 274 av landets 290 kommuner, så det finns lite att bita i!

Som sista bild visar man hur andra kommuner klättrat i rankingen där Nordmaling, Vansbro och Sorsele är kommuner som verkligen rusat uppåt. Kul som Centerpartist då vi är i ledning i båda de kommunerna. 2008 låg Vilhelmina bäst till av dessa kommuner och nu efter åtta år har alla tre rusat upp i toppen av de svenska kommunerna men Vilhelmina ligger i botten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.