Hemlighetsmakeri om Landstingsplatserna vid akutvårdsavdelningen i Vilhelmina?

Vad är det som sker då det gäller akutsjukvårdsplatserna i Vilhelmina? Den frågan ställer vi oss i Centerpartiet och har därför bjudit in Socialchef Roland Bång till vårt möte imorgon onsdag kl 18.30 på Folkets hus. Alla som vill liksom oss veta vad som håller på att hända är välkomna att komma dit, Lokal 5.

Det jag har fått veta är att Peter Olofsson ska komma till Vilhelmina sjukstuga tillsammans med chefen Håkan Larsson på torsdag, för att träffa personalen och enligt utsago ska de även träffa kommunens politiker. Vilka det är vet jag dock inte. Någon som vet?

Idag är det 8 landstingsplatser och 8 kommunplatser i den gemensamma avdelningen. Sedan den startade har det varit bekymmer både då det varit två olika arbetsgivare (huvudmän) för verksamheten vilket gjort att det varit olika villkor för de som jobbat. Det har varit svårt att rekrytera personal. Men det har också varit problem då lokalerna inte varit anpassade efter verksamheten. Det krävs stora utrymmen för att få in all apparatur som syrgas och annan akututrustning. I den gamla ”sjukan” fanns en del av sånt i väggarna.

Det verkar finnas olika bilder från kommunen och landstinget över hur framtiden ska se ut. Olika förslag på antal platser diskuteras och ingen verkar veta riktigt vad som händer eller gäller. Ska avdelningen flyttas?

För Centerpartiets del så har vi varit kritiska till att det varit två huvudmän för en verksamhet. Vi tycker även att det är viktigt att vi lägger pengar i primärvården dvs sjukstugor och vårdcentraler. Behovet av en nära vård kommer inte att minska utan behoven ökar då vi har en åldrande befolkning med många multisjuka. Landstingets akutplatser måste finnas kvar och kostnaden för dessa ska landstinget stå för, inte kommunen. Lokalerna måste ju naturligtvis också fungera för den verksamhet som ska drivas.

Om antalet akutplatser minskar så blir konsekvensen att de sjuka måste fraktas iväg någonstans där det finns en plats ledig, i Storuman, Åsele eller i nån annan kommun. Det är inget bra alternativ. Det bästa är att få vara på sin lokala sjukstuga när man behöver akut vård, ofta äldre människor.

Det är bra att personalen lyfter att patienten ska vara i fokus och att lokaler och utrustning måste fungera ihop för patientens bästa. Det är ju för patienterna som verksamheten finns. Vi ska ha en likvärdig och jämlik vård i det här länet oavsett i vilken kommun du bor. Det finns inget annat alternativ!

En kommentar

  1. Pingback: Vilhelminapolitik | En fjällbos funderingar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.