Hillclimb i Klimpfjäll

I helgen som gick var det Hillclimb tävling för snöskotrar i en bana med hopp och i slalom uppför den brantaste backen i Klimpfjäll. Det var hotell Klimpfjäll, HK Fjäll och Holeshotevent som arrangerade. Proffsigt, säkert och snyggt arrangerat och kul för oss som var där för att titta och heja på våra åkare. Dessutom till ett fantastiskt väder och byn proppfull med folk.

På lördag kvalade 39 åkare för att få köra vara en av de tjugo som gick till final på söndag. Topp tio från förra året gick direkt till final och slapp kvalet. Av samtliga tävlande var det fem kvinnor och resten män. Väldigt duktiga förare med teknik och styrka att ta sig upp till toppen i denna tuffa bana. Alla fem kvinnor klarade det men ingen av dem gick ändå till final pga tid. De med den sammanlagt bästa tiden för de två kvalheaten gick vidare.

Är det då rätt att kvinnor och män ska tävla i samma klass? Där kan vi säkert ha olika uppfattning. De flesta sporter har olika klasser utifrån kön förutom motorsporten som inte kräver styrka och kroppslängd.

Jag tror att fler kvinnor skulle vilja tävla om det var en fair deal, att de hade en chans att nå pallen och prispengarna. Det är oerhört fysiskt ansträngande att köra uppför en backe där det krävs både kroppskontroll, styrka, starka händer, kroppslängd och teknik. Jag tror det vore klokt för sportens räkning om man delade upp tävlingarna i olika klasser.

Så jag hoppas verkligen att sporten tar sig en funderare om det inte skulle vara bra för alla om alla deltagarna hade en fair deal? Kvinnor har börjat träna och köra de senaste åren i större antal så det är kanske så att det tar lite längre tid för sporten att se att det kommer att bli fler och fler kvinnor som vill tävla och att det är en potential i det.

Så glad över att arrangemanget var så proffsigt och snyggt utfört och att det inte var några olyckor eller skador. Det betyder att de som arrangerar vet vad de gör.

Hoppas på fler klasser nästa år och många många fler kvinnor i startfållan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.